L-Carnitin - hatékony vagy csak izzaszt?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend az L-Carnitin tartalmú étrendkiegészítők, sportitalok fogyasztása. Ennek oka az, hogy sokan hisznek a zsírégető hatásában. Hát pont a zsírégető hatása nagyon vitatott és orvosilag nincs is alátámasztva, de számos más, bizonyított pozitív hatást tud biztosítani. Nézzük, melyek ezek!

Az edzések utáni gyorsabb regenerációt elősegíti. Leginkább a súlyzós edzéseknél van haszna, melyek után enyhíti az izomszövetek sérülését, így a harmonális hatásokra sokkal több receptor áll készen, mint az L-Carnitin nélkül.
Zsírégetés: Nos, mindenképpen ki kell térni erre is, holott vannak, akik cáfolják, hogy ez ügyben az L-carnitin hatást gyakorolna szervezetünkre.

Az L-carnitin az acil-CoA-hoz kötött zsírsavak mitokondiumba való szállításáért felelős. Szervezetünk maga is előállítja. Ebből az következik, hogy minél több az L-carnitin, annál több aktivált zsírsav kerül a mitokondiumba és használódik fel. egy három hónapig tartó vizsgálatban 1000mg L-carnitint fogyasztó és nem fogyasztó túlsúlyos személyeket vizsgáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az L-carnitint fogyasztó embereknél jelentősen nagyobb testsúly csökkenés ment végbe, mint az ugyanannyi testmozgást végző és ugyanolyan étrenden élő személyek esetében. Számos más kísérletet is végeztek, de az említetten kívül semelyik más esetben nem mutattak ki hasonló eltérést.
Az L-carnitin javíthatja a közérzetet, főleg az idősebb korban lévők esetében. Ilyen célokra napi néhány milligramm is elegendő.

Potenciagondokkal küzdők esetében a napi 2-3 gramm l-carnitin bevitel javíthatja a sperma minőségét, a spermium koncentrációt és az összspermium számot.

A testépítők esetében különösen érdekes az L-carnitin. Nagy kérdés, hogy javít-e annyit a teljesítményen és segít-e annyit az izomrostok regenerálódásában, hogy rendszeres szedését javasolják. Nagy valószínűséggel a válasz igen, de biztosan csak annyit lehet tudni a jelenlegi eredmények alapján, hogy az egészséges, semmilyen egészségügyi problémákkal nem küzdő testépítőknek nem árthat.

Annyit lehet még róla tudni, hogy anabolikus hatásokat mutat, fokozza a fehérjebeépülést. A súlyzós edzések utáni regenerálódást elősegítő hatása nyilvánvalóan előny.

Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy számos esetben az L-cartnitin fogyasztása csak orvosi engedéllyel lehetséges. Ilyen eset a terhesség, szoptatás, a májbetegség, vesebetegségek, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség. Sok esetben észlelhető az egészségesnél magasabb fokú izzadás és túlpörgés, ilyenkor le kell állni az edzéssel és meg kell várni, míg csillapodik az állapot. Nem árt, ha ilyenkor megiszunk egy nagyobb adag vizet is.