Lehet-e sportolni sztóma mellett?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A sztómaviselés ténye igen megterhelő lehet mind testileg, mind pedig lelkileg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy teljesen fel kell hagyni a sportolással. Sőt, a rendszeres sport végzése jelentősen javíthat a sztómások életminőségén, ezért mindenképpen javasolt a rendszeres testmozgás végzése ebben az életszakaszban is. A sport ugyanis, testileg és lelkileg egyaránt javulást idézhet elő a sztómaviselő életében. Nem mindegy azonban az, hogy milyen testmozgást végez egy sztómával élő személy. Azok a sporttevékenységek többnyire kerülendők, amelyek során nagyobb nyomás nehezedik a hasfalra, illetve túlságosan nagy és erős behatások érhetik a testet.

Ezért a karate, a boksz, a dzsúdó, a birkózás, a súlyemelés, valamint a szertorna inkább mellőzendő a sztómás személyek esetében. E megterhelő sportok helyett azonban, számtalan más sportolási lehetőség kínálkozik a sztómások számára, tehát minden bizonnyal, aki meg akarja találni a számára legelőnyösebb és legjobb sportot, az meg is fogja azt lelni.

Remek mozgásforma például az úszás, amely egyáltalán nem terheli meg az ízületeket, ám mégis remekül átmozgatja a teljes testet. Remekül ellazítja a testet és a lelket, ezért minden korosztály számára javasolt sportnak számít. Az úszás jót tesz a szívnek, a keringési rendszernek és sztómás betegek esetében ez rendkívül fontos szempont a sportválasztás során.

Amennyiben nem szeretsz úszni, úgy választhatod akár a kerékpározást, a kocogást és a sétát is. Jó választás lehet mindezek mellett a labdarúgás, a tekézés, vagy a tenisz is, tehát valóban igen széles a sportlehetőségek száma, sztóma mellett is. Fontos tehát megjegyezni azt, hogy a sztómaviselés nem azt jelenti, hogy nem szabad többé sportolni.

A sztóma ugyanis, egyáltalán nincs hatással a testi teljesítőképességre, vagyis a megengedett sportokat bátran lehet végezni akár heti 3-4 alkalommal is. Sok sztómával élő személy esetében tapasztalható az, hogy a depresszió és a betegségtől való félelem miatt teljesen lemondanak a sportolásról. Ez azonban nem jó ötlet, hiszen a sport csakis jó hatással lehet mind a sztómaviselésre, mind pedig az új életszakasz elkezdésére.

A sport erősíti az immunrendszert, javítja a kedélyállapotot és az állóképességet, továbbá a depresszió ellen is nagyon hatékony segítséget nyújthat, ezért fontos lenne, hogy minden sztómával élő ember elkezdjen valamilyen nem megterhelő sportot űzni.