Litvániában már csak nagykorúak fogyaszthatnak energiaitalt

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Egyre több kutatás és tanulmány világít rá az energiaitalok kártékony hatására, amelyeket egyre több helyen, így az Európai Unióban is szeretnének olyan korlátozásokkal ellátni, mint például az alkoholt vagy a cigarettát annak érdekében, hogy csak nagykorúak vásárolhassák és fogyaszthassák ezt az ajzószert. Litvánia azonban úgy tűnik, hogy példát szeretne statuálni a témában, a litván fiatalok egészségének megvédése érdekében ugyanis az ország vezetése úgy határozott, hogy szigorú büntetéssel illetik azokat, akik fiatalkorúaknak adnak el, vagy vásárolnak energiaitalokat.

Ezzel a rendelkezéssel Litvánia a világ első olyan országa, ahol egészségkárosító hatásaira hivatkozva korlátozásokat vezettek be az energiaitalokra, hiszen több kutatás is bebizonyította a múltban, hogy ezek a cukros üdítők rossz hatással vannak a vérnyomásra, a szívre, az érrendszerre, ezen felül pedig függőséget alakítanak ki, gyermekkorban pedig hozzájárulhatnak a hiperaktivitás kialakulásához.

A litván hatóságok rendelete alapján aki a jövőben megszegi a rendeletet, azt akár 30 ezer forintnak megfelelő összegre is büntethetik, sőt mi több, a nyomatékosítás érdekében még azt a személyt is több tízezer forintra bírságolhatják meg, aki csak közvetett módon bűnrészes, tehát mindössze megveszi a kiskorú számára az energiaitalt.

Ezáltal büntetést fizethet például az a felelőtlen szülő is, akit a hatóságok rajtakapnak majd azon, hogy fiatalkorú gyermeküknek energiaitalt vásárolnak. Litvánia egyébiránt azért tartotta fontosnak mielőbb bevezetni az intézkedést, mert az ottani diákoknak immáron a 10 százaléka heti rendszerességgel fogyasztott energiaitalokat a közelmúltban.