Manapság nehéz egészségesen étkezni!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Nem azért, mert az ember nem tudja, hogy mi az egészséges, hanem azért mert a boltok polcain töménytelen mennyiségű hamisított élelmiszert lehet kapni. Olyan növényi zsiradékok, tejtermékek előállítása során visszamaradt melléktermékek kerülnek az emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt élelmiszerekbe, melyek nem biztos, hogy az egészséges élethez járulnak hozzá. Bizonyára te is találkoztál már olyan csokoládéval, ami nem minőségi kakaóporból készül, hanem kakaómasszából. Vagy olyan tejfölnek nevezett valamit, ami igazából csak tejsavót és növényi sűrítőanyagot tartalmaz, növényi zsiradékkal „dúsított”, így valójában nem tejterméket vásárolsz meg, csak egy utánzatot.

Vagy csak említsük meg azokat a tejeket, melyek nem is tejből, hanem tejsavóból és hozzáadott cukorból áll – a reggeli tejital körüli botrányra talán még emlékeztetni sem kell.

Mostanában egyre több olyan „sajt” jelenik meg, mely növényi zsiradékból készült – azaz semmi köze nincs a sajthoz, de még a tejhez sem.

Sajnos nem csak a tejtermékek között lehet találni hamisítványokat, illetve az eredeti termékre erőteljesen hasonlító csak „jellegű” készítményeket, hanem a hústermékek között is. A párizsiban, virsliben egyre több a bőr, a szójafehérje, a szójapor. A kétféle termék árában szinte alig van különbség, de a minőségében és az egészségre gyakorolt hatásában annál több.

Azok a személyek, akik hirtelen allergiás tüneteket produkálnak a húskészítményekre, elképzelhető, hogy nem a húsra, hanem valamelyik adalékanyagra reagál elutasítóan a szervezete. Ugyanis a szójafehérje is, a sok ízfokozó is okozhat allergiás reakciókat.

Hogyan lehetne elkerülni ezeket az élelmiszer utánzatokat?

Többnyire úgy, ha elolvassuk a vásárlói tájékoztatót, ahol láthatóvá válik, hogy a tejföl nem tejföl, a sajt pedig köszönőviszonyban sincs a tejjel. Bár többnyire igyekeznek pont olyan betűnagysággal megjeleníteni az összetevőket, hogy nagyítóval is alig lehet látni a szöveget, azért figyeljünk oda, hogy mi is vásárolunk meg.

Még mindig sokkal olcsóbban jövünk ki, ha valódi kolbászt vásárolunk meg, minthogy a kialakult allergiánkat kezeltetnénk életünk végéig.