Meghökkentő felfedezés: Mikor hizlal leginkább az evés?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy vannak ételek, amelyek rendkívül károsan hathatnak a tstsúlyra. A leghizlalóbb falatok közé sorolhatjuk a szénhidrátban gazdag, vagy túlságosan zsíros ételeket, amelyek bár finomak, mégis elhízást okozhatnak. Köztudott, hogy ezen ételek fogyasztását jobb elkerülni, ha nem szeretnénk túlságosan sokat hízni. Igen ám, de azt már csak kevesen tudják, hogy akár az ártalmatlannak tűnő, egészséges ételek is okozhatnak elhízást, ha azokat rosszkor fogyasztjuk el. Egy nemrégiben elvégzett kutatás ugyanis, azt igazolta, hogy van egy olyan napszak, amely során minden egyes falat túlsúly kialakulását idézheti elő.

De vajon melyik is lehet ez a napszak, amikor jobb, ha egyetlen falat ételt sem fogyasztasz el? Nem más, mint az éjszaka! Azok a személyek, akik éjjel falatoznak, súlyos hibát követnek el! Az éjszakai evés egyenes utat jelent az elhízás felé, ezért okosan teszed, ha soha nem eszel egy falat ételt sem éjszaka! A felfedezést amerikai kutatók tették, amikor is a napi ritmust és az alvást kutatták az Illinois állambeli Evanston Egyetemen.

Számos kutatás irányult arra, hogy vajon hogyan befolyásolhatják a testsúlyt az egyes napszakokban végzett étkezések. A vizsgálat során egereket figyeltek meg a szakemberek 6 héten át. Ezeknek az egereknek azonos kalóriatartalmú ételeket adtak. Az egereket azonban két csoportra osztották fel. Az egyik csoport nappal kapott enni, míg a másik csoport éjszaka táplálkozott.

Az eredmények megdöbbentőek voltak, hiszen az ételekkel bevitt kalóriamennyiség azonos volt, sőt még a testmozgásuk mértéke is teljesen megegyezett, ám az egerek ennek ellenére mégis más ütemben kezdtek el hízni. Míg az éjjel étkező egerek testsúlyában nem állt be lényeges változás, addig a nappal táplálkozó egyedek látványosan hízni kezdtek.

Lényeges itt megjegyezni, hogy az egerek éjjeli állatok, vagyis ők egyébként is éjjel esznek többet, míg jó esetben nappal nem vesznek magukhoz táplálékot. Az emberek ezzel szemben ellentétesen működnek, vagyis a mi esetünkben nem a nappali evés okoz látványos hízást, hanem az éjjeli falatozás.

Te odafigyelsz arra, hogy mikor és milyen ételeket fogyasztasz? Szoktál éjszaka enni? Állt-e be valamilyen változás a testsúlyodban, mióta éjjel is eszel? Netán ismersz olyan személyt, aki azért hízott meg, mert éjjel is eszik?