Megkerülhetetlen tények a fogyásról

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A fogyás az egyik legnagyobb sláger, amelyre egész ipar épül, sőt, akár több is és mindegyik megél. Miért van ez? Mert mindenki szeretne jól kinézni, mindenki szeretne formás, karcsú vagy épp izmos testet és a legtöbben, életük folyamán meg is próbálkoznak ennek elérésével. A sikertelenség a túlsúlyosak körében két csoportot képez. Az egyik csoport soha nem fog felhagyni a különböző diétákkal, fogyitablettákkal, egyéb módszerekkel, mert nem érzi jól magát a bőrében.

A másik csoport megbékél a helyzettel vagy éppen neki így a jó, esze ágában sincs azért diétázni és futni menni, hogy néhány számmal kisebb ruhát hordhasson. Nos, azok számára, akik mindenképpen fogyni szeretnének, van néhány tény, amit figyelembe kell venni, különben a különböző súlyvesztési kísérletek nem lesznek sikeresek, vagy nem lesznek tartósak.

Az egyik ilyen tény a legegyszerűbb és leginkább megkerülhetetlen alapvetőség. Egyszerű matematika. Ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elhasználunk, az egyértelműen egy negatív számot eredményez, ami kalóriában mutatja meg, mennyit sikerült fogyatkozni. Az egészséges fogyáshoz viszont nem árt tudni, hogy a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű kalóriára, amit egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű forrásból kap meg.

Az ember átlagos napi kalóriaszükséglete számos dologtól függ. Függ az életkortól, a hőmérséklettől, a fizikai aktivitástól. Például a 30 és 50 év közötti férfiak esetében, ha inaktív életmódot folytatnak, napi 2200 kcal szükséges, míg az aktív életmódot folytató férfiaknál ez a mennyiség 2400-2600 kcal.

A 30 és 50 év közötti nőknél inaktív életmód mellett 1800 kcal elég, aktív életmóddal pedig 2200 kalória is elhasználódik egy nap.

A komolyan sportolók esetében már nehezebb belőni a kalóriaszükségletet, mert mindig az aktuális tevékenységhez kell viszonyítani. A kalóriamínuszt elérhetjük úgy, hogy kevesebb kalóriát viszünk be, vagy úgy, hogy többet mozgunk.

A legjobb megoldás az, ha mindkettőt megtesszük egyszerre, mindaddig, míg el nem tűnik a felesleges súly. Ezt követően érdemes életmódváltással beállítani a kizárólag a napi kalóriaszükségletet pótoló étkezési szokásokat. A mozgás ugyanúgy kihagyhatatlan egy egészséges fogyásnál, mint a diéta.

Az inaktív embereknél nagyobb az esély az elhízásra, hiszen a szervezet nincs beállva a fokozott anyagcserére, nincs „átmosva” egy-egy felpörgetett keringés által.

A mozgásszegény életmód ráadásul több szempontból is egészségtelen és a test formásodása szempontjából sem elhanyagolható a rendszeres testmozgás. A hízás mögött állhat hormonális ok is, ezért ha sehogy nem mennek le a kilók, érdemes orvoshoz fordulni.