Mennyit kell szedni a különböző vitaminokból?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Napjainkban a vitaminszedés roppant fontos, hiszen táplálékaink segítségével már nem igazán lehet fedezni a napi szükséges vitaminbevitelt. Amennyiben a szervezetben vitaminhiány lép fel, úgy akár súlyos test tünetek is jelentkezhetnek, így érdemes mindig annyi vitamint fogyasztani, amennyire a szervezetünknek szüksége van. De mekkora is ez az érték? Mennyi vitaminra van szüksége egy felnőtt embernek ahhoz, hogy az egészségi állapotát meg tudja őrizni, vagy esetleg javítani tudjon azon?

A vitaminok dobozán gyakran találkozhatunk egy RDA nevet viselő jelzéssel. Ez egy angol rövidítés, amely azt hivatott jelezni, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozásoknak megfelelően, mennyi vitaminra van szüksége egy felnőtt embernek. Az RDA azonban, országonként változó lehet.

A szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy ez a jelenleg napi ajánlott vitaminadagként feltűntetett RDA érték sok esetben már nem állja meg a helyét. Vegyük csak példának a C-vitamint, amelyből az RDA jelölés szerint egy felnőtt embernek 60 milligrammot kellene naponta elfogyasztania.

Igen ám, de ez a 60 milligramm olyannyira kevés, hogy jelentős hatása nincs is az emberi szervezetre. Talán a skorbutot meg lehet előzni egy akkora mennyiséggel, azonban semmilyen más, kedvező hatást nem szabad várni 60 milligrammnyi C-vitamintól. Gondoljunk csak bele abba, hogy egyetlen szál cigaretta elszívásával 100 milligrammnyi C-vitamint vonhat el a szervezetből.

Egy dohányos számára tehát, már-már nevetségesen kevés ez a 60 milligrammnyi C-vitamin mennyiség. A táplálkozástudományban létezik egy másik, sokkal pontosabb jelölés is, az ODA, amely a napi vitaminbevitel optimális adagját hivatott jelölni.

Az ODA értékek jelentősen magasabbak, mint a jelenleg használatos RDA jelzések, ám ennek ellenére a vitaminkészítmények dobozán továbbra is az RDA értékek vannak feltűntetve. Vitaminszedés előtt tehát, nem árt előre tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy egészen pontosan mennyi vitaminra is van szüksége a szervezetünkre. Ebben segítséget nyújthat egy dietetikus, vagy egy természetgyógyász is.

Azt azonban nem szabad elfelejtened, hogy a zsírban oldódó vitaminok fogyasztásával óvatosnak kell lenned, mert ezeket könnyen túl is lehet adagolni. A vízben oldódó vitaminok esetében ez a veszély nem áll fenn!