Miért fogyassz nyers tojást?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy része a tojást nem nyersen, hanem főzve, vagy sütve fogyasztja el. Pedig, nyersen fogyasztva számos pozitív hatást gyakorolhatna a szervezetünkre. A tojásban nagyon sok esszenciális tápanyag lelhető fel, emellett a test izmait is remekül meg lehet általa növelni, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A nyers tojásban nagy mennyiségben van jelen a szelénium. Egészen pontosan, egyetlen darab tojás 48,6 mcg szeléniumot tartalmaz. Viszonyításképpen, a szervezet napi szelénium igénye megközelítőleg 55 mcg-re tehető, vagyis már egyetlen darab tojás is, majdnem teljes mértékben fedezni tudja a test szelénium igényét.

A szoptatós kismamák esetében azonban rendszerint két darab, nyers tojás bevitelére van szükség a szelénium igény optimális kielégítésére, hiszen az ő esetőkben a szervezet 60-70 mcg mennyiségű szeléniumot igényel, naponta.

De mi is ez a szelénium?

A szelénium egy olyan antioxidáns, amely nagymértékben hozzájárul a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Az antioxidánsok segítik a szervezet méregtelenítését, valamint az immunrendszert is hatékonyan tudják erősíteni, ezért törekedni kell arra, hogy minél több antioxidánst tartalmazó ételt fogyasszunk el, minden nap.

A nyers tojás fogyasztására irányuló kutatás bebizonyította azt, hogy a fogyni vágyók esetében, testmozgást követően kifejezetten jót tesz a nyers tojás evése. A testmozgás hatására ugyanis, a testben oxidatív stressz léphet fel, ám ennek mértékét a nyers tojás elfogyasztása jelentősen csökkenteni tudja. A tojásban azonban nem csupán szelénium található meg, hanem egy úgynevezett riboflavin anyag is. A riboflavin, ismertebb nevén nem más, mint a B2 vitamin.

Ebből a vitaminból naponta 1-1,3 milligrammnyi mennyiséget ajánlott bevinni. Ezt a mennyiséget egyetlen nyers tojás is biztosítani tudja, hiszen darabonként 1 milligramm riboflavin van a tojásban. A nyers tojás fehérje tartalmáról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen a fehérjék igen fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban. Egy darab tojásban 26,4 grammnyi fehérje található meg, vagyis egy átlagos testalkatú személy napi fehérje igénye akár kettő darab, nyers tojással is fedezhető lenne.

Eme jótékony hatások ellenére, vannak olyanok, akik egyszerűen nem bírják nyersen elfogyasztani a tojást. Nekik azt javasoljuk, hogy tegyék a nyers tojást valamilyen ízesített turmixba, hogy az esetleges kellemetlen ízt el lehessen nyomni. Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy csakis olyan nyers tojást szabad elfogyasztani, amely biztonságos forrásból származik, tehát még véletlenül sem szennyeződhetett szalmonellával, vagy madárinfluenzával.

Te szoktál nyers tojást fogyasztani?