Miért fogyassz sok meggyet?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Itt a nyár, a piacokon rengeteg friss gyümölcs szerezhető be, filléres áron. Ilyenkor érdemes folyamatosan kijárni és bevásárolni, hiszen a gyümölcsök nem csupán a szervezetünket töltik fel vitaminokkal, hanem karcsúbbá is tehetnek.
Az egészségünk megőrzésében nagy segítséget nyújt például a meggy, amely rendkívül gazdag B1, B2, C és A-vitaminban, továbbá bőségesen fellelhető benne számos ásványi anyag is, például vas, cink, kálium és többek között magnézium is. A savanykás ízű gyümölcs kiváló vértisztító hatással rendelkezik, továbbá igen magas antioxidáns tartalma van, a benne lévő nagy mennyiségű flavonoidnak köszönhetően.

Az antioxidánsok többek között az erek falainak megerősítésében, a visszérbetegségek elkerülésében, valamint a rákos megbetegedések megelőzésében is nagy szerepet játszanak, ezért a meggy fogyasztása minden életkorban kifejezetten ajánlott. A piros gyümölcs vértisztító hatását méregtelenítés vagy fogyókúra idején is érdemes kihasználni.

A benne lévő anyagok serkentik az anyagcserét, a máj és a vese működését, továbbá azok számára is javallott meggyet enni, akiknek az emésztésük rendetlenkedik. A meggyről bátran ki lehet jelenteni azt, hogy minden egyes része felhasználható gyógyítási célokra, így sem a levelét, sem pedig a magját nem érdemes kidobni.

A meggy leveléből készített tea ugyanis, rendkívül gazdag különféle cseranyagokban. Ennek köszönhetően remekül segíti a fogyókúrát, főként abban az esetben, ha valamely más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyógytea alkotóelemeként hasznosítjuk. Remek vizelethajtó hatással bír, illetve köhögés csillapítására is sikerrel alkalmazható.

A meggy magját összetörve hasznosíthatjuk. Azt azonban nem ért megjegyezni, hogy a többi gyümölcs magjához hasonlóan, a meggy magjában is fellelhető a B17 vitamin, amelyet csak mértékkel lehet elfogyasztani. A meggy magjában található B17 vitamin, megfelelő mennyiségben alkalmazva a rákos sejtek kialakulását is meg lehet akadályozni.

Mivel meggy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így az immunrendszer tökéletes működésére is pozitív hatást gyakorol. A meghűlés egyik legjobb ellenszere például az, ha rendszeresen fogyasztunk meggyet. Töltsd fel Te is idén nyáron a szervezeted vitaminraktárait, hogy erős immunrendszerrel várhasd az őszt és a telet!