Miért fontos az idősek számára, a bőséges folyadékfogyasztásra odafigyelni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A bőséges folyadékfogyasztás tulajdonképpen minden életkorban nagyon fontos, ezért mindenkinek nagy figyelmet kell arra fordítania, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon el egy nap leforgása alatt.
Az idősebbeknek azonban még inkább oda kell figyelniük, hiszen az ő esetükben a szomjúságérzet kialakulása már nem jelentkezik olyan gyakran, mint fiatalabb korban. Az idősebbek ezért, ne csak akkor vegyenek magukhoz folyadékot, amikor szomjasak lesznek, hanem a nap folyamán több alkalommal igyanak meg 1,5-2 deciliternyi italt.

Jó megoldás például az, ha már este odakészítenek egy pohár innivalót az ágy mellé, hogy reggel, felébredés után rögtön magukhoz tudjanak venni egy kis folyadékot. A nap folyamán többször is el kell helyezni itt-ott némi folyadékot, hogy amikor rápillantanak, el tudják azt fogyasztani. Természetesen ez a módszer csakis abban az esetben kivitelezhető, ha az idős személy nem szenved szív- vagy idegrendszeri problémáktól.

Naponta összesen 1,5-2 liter folyadékot kellene elfogyasztania egy egészséges, idős embernek. Vannak, akik nem kívánják a vizet és ezért nem isznak eleget a nap folyamán. Az ő számukra az javallott, hogy a vizet ízesítsék többféleképpen, hogy az italok ízletesebbek, ínycsiklandóbbak lehessenek. Jó ötlet például az, ha szénsavmentes ásványvízbe némi citromlevet csepegtetnek, hiszen így máris finomabbá és egyben egészségesebbé is lehet varázsolni az „unalmas” vizet.

Az otthoni italok választékát is érdemes bővíteni, így nagyobb valószínűséggel jön majd meg a kedvünk az iváshoz. Tartsunk otthon kávét, teát, forrásvizet, ásványvizeket, gyümölcsleveket, zöldségleveket, esetleg valódi gyümölcsből készített szörpöket, hogy változatossá tehessük az italbevitelünket.

Az idősebbeknek, folyadékigényük növelése céljából ajánlott sokkal fűszeresebb ételeket és változatos, új fogásokat kipróbálniuk. A kor előre haladtával ugyanis, az ízlelőbimbók száma jelentősen csökken, így az ízérzékelés gyengébbé válik. Az erőteljes fűszerezés hatására nem csak az ételek íze válik kellemesebbé, hanem a szomjúságérzet is megnövekedhet, így bőségesebb folyadékfogyasztást is lehetővé tehet.

A rendszeres sportolás, mozgás is sokat segíthet annak érdekében, hogy az idősek elegendő folyadékot tudjanak fogyasztani. A mozgás hatására ugyanis, a szervezet hamarabb jelez majd szomjúságérzetet, így a folyadékok elfogyasztása is sokkal könnyebbé válik.

Arra azonban ügyelni kell, hogy a sportolás hatására a szervezet folyadékigénye is növekszik, tehát azokon a napokon, amikor testmozgást is végzünk, megközelítőleg fél literrel több folyadékot kell elfogyasztani.