Miért reggelizz zabkását?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Köztudott, hogy az egészséges reggeli nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a napjaid kiegyensúlyozottan indulhassanak. Ilyen egészséges reggeli válhat például a zabból is, ha azt zabkása formájában fogyasztod el. De miért is olyannyira egészséges a zabkása? Miért javasolt minden reggel ezt reggelizni? A zabkása elsősorban a finom ízéről és fűszeres jellegéről ismeretes. Ízesítheted például fahéjjal, vagy egyszerűen kakaóval, netán gyümölccsel, de fogyaszthatod önmagában is, hiszen mindenféle fűszerezés, dúsítás nélkül is roppant ízletes fogásnak számít.

Nemcsak a felnőttek fogyasztják szívesen a zabkását, hanem a gyermekek is, hiszen az állaga olyannyira kellemes és könnyen ehető, hogy a legkisebbek is előszeretettel fogyasztják a zabkását reggelire. A zab egy nagyon egészséges ételféleség, ezért kifejezetten ajánlott azt valamilyen formában belecsempészni a gyermekek étrendjébe is. A zab bővelkedik B1-vitaminban, B5-vitaminban, B6-vitaminban, továbbá remek forrása az E-vitaminnak és a vasnak is. Mindemellett tartalmaz még kalciumot, foszfort és rostokat is.

A rostok nagyban hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, valamint kiválóan el is telítenek, így a fogyókúrában is jó szolgálatot tehet egy-egy adag zabkása. A zab száműzi a székrekedést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintre is áldásos hatást képes gyakorolni.

A zab, illetve a zabkása egészségre gyakorolt jótékony hatását már a népgyógyászat is felismerte, ezért egykoron bevált szokás volt lefekvés előtt elfogyasztani egy-egy adag zabkását. A zab ugyanis, remekül megnyugtatja az idegeket, így az elalvást is nagyban elősegíti. Vannak, akik azért nem fogyasztanak rendszeresen zabkását, mert úgy vélik túl nagy gond reggelente összeütni a tartalmas és tápláló fogást. Ez azonban nem így van, hiszen a zabkása elkészítése roppant egyszerű feladat még a kezdő szakácsok számára is.

Gondoltad volna, hogy a zabkását akár 5-10 perc alatt össze is lehet ütni? Nincs más dolgod, mint hogy feltegyél körülbelül 3 deciliter tejet melegedni, majd a tejbe bele kell raknod megközelítőleg 5 dekagramm zabpelyhet. Ezután, már csak annyi a teendőd, hogy kevergeted az egyveleget egészen addig, amíg a zabkása be nem sűrűsödik.

Az ízesítéshez használhatsz mézet, vaníliát, fahéjat, vagy akár friss gyümölcsöket és natúr joghurtot is adhatsz az ízletes reggelidhez. Te kóstoltad már?