Milyen nassolnivalót adj a gyermekednek, ha egészségesen szeretnéd táplálni?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A gyermekek kedvenc nassolnivalói közé sorolhatjuk a csokoládét, a chipseket, a különböző cukorkákat és kekszeket. De vajon ezek a csemegék jót tesznek-e a csemetéink egészségének? Bizonyára tisztában vagy azzal, hogy nem ezeken az ételeken alapul az egészséges étrend, így jobban teszed, ha néha ellent mondasz a gyermekednek és nem adsz neki folyton ezekből a nassolnivalókból.
Bár nemet mondani nagyon nehéz, de mégis muszáj ezt megtenned, hiszen a gyermeked egészsége mindennél fontosabb. De mit is nassoljon a csemetéd, ha azt szeretnéd, hogy erős és egészséges felnőtt cseperedjen belőle? Fontos, hogy a gyermek ne érezze úgy, hogy meg vannak vonva tőle az édes falatok.

Ezért, olyan nassolnivalókat adjunk neki, amelyek főként gyümölcs alapúak. A gyümölcssaláta, a házilag készített gyümölcsjoghurt, vagy felkockázott, édes gyümölcsök tökéletes, egészséges alternatívái lehetnek az egészségtelen, cukorban vagy zsírban bővelkedő nassolnivalóknak.

Amennyiben gyermekünket a kezdetektől fogva arra neveljük, hogy ezek az ételek finomak, és a csemete gyakran kap már egészen kicsi korában is zöldségeket és gyümölcsöket, később, nagyobb korában sem fog idegenkedni az egészséges falatoktól. A jó példa ebben az esetben is nagyon fontos.

Ha a gyermek azt látja, hogy a szülő is szívesen, élvezettel és rendszeresen fogyasztja az egészséges nassolnivalókat, úgy a gyermek is szeretni fogja azokat, hiszen számára az lesz a természetes, hogy ilyen ételeket fogyaszt a család. Gondoljunk csak bele, hogy milyen hatással van egy gyermekre az, ha a szülő a tévé előtt ücsörögve chipset és csokoládét majszol, ám eközben a gyermek nem ehet ezekből a nassolnivalókból, így csak almát és répát kap a tányérjára.

Persze, hogy nem szívesen eszi meg a saját nassolnivalóját! A Te feladatod az, hogy jóra neveld a gyermekedet és példát mutass számára. A szülők felelőssége óriási, ugyanis már az egészen kicsi gyermekeket is befolyásolja az, hogy mit lát otthon, milyen táplálkozási mintát sajátít el. Ez pedig a jövőjére, az élettartamára, a jövőbeni egészségi állapotára és étkezési szokásaira is nagy hatással lesz a gyermeknek.

Mindezek ellenére azonban nem kell túl szigorúnak sem lennünk a gyermekkel, ugyanis az egészséges táplálkozás keretein belül is belefér heti egy vagy két alkalommal az, hogy a csemete elfogyasszon néhány kocka csokoládét, vagy 1 maréknyi chipset.

Így valóban nem fogja úgy érezni a gyermek, hogy meg vannak vonva tőle ezek a nassolnivalók, így kevésbé fogja azokat kívánni, követelni. Te milyen nassolnivalókat adsz a gyermekednek? Szem előtt tartod az egészséges táplálkozás alapelveit a családod étrendjének összeállítása közben?