Milyen sportot űzhet az, aki túlsúlyos vagy túl idős?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Köztudott, hogy az egészséges életmódra való áttérés egyik alappillérét képezi az, hogy elkezdjünk rendszeresen sportolni. A sport jó tesz a léleknek, a testnek, a szellemnek, az egészségi állapotnak, és még a felgyülemlett stresszt is elűzhetjük azzal, ha a nap végén elmegyünk mozogni.
Igen ám, de könnyű azt mondani, hogy el kell menni, sportolni! Egy átlagember bemelegít, majd elmegy futni és már le is tudta a napi mozgásadagját. De mit tehet egy túlsúlyos személy, aki számára még a lépcsőn való közlekedés igen nagy terhet jelent? Vagy mit tehet egy idősebb személy, aki már kevésbé tud mozogni valamilyen megbetegedés miatt?

A túlsúlyos személyek például igen nagy veszélynek teszik ki magukat, ha gondolkodás nélkül vágnak bele a sportolásba. Egy rosszul megválasztott sport például súlyos sérüléseket is okozhat számukra. A sok irányváltoztatást igénylő mozgásformák a túlsúlyos emberek számára roppant veszélyesek lehetnek, mivel az ízületeket és az izmokat extrém terhelés éri ilyen esetben, ami izomszakadáshoz, vagy ínsérüléshez vezethet.

Szintén kerülendőek számukra a túl nagy dinamikát igénylő sportok, illetve azok a mozgásformák is, amelyek során ütközések következhetnek be. Ennek ellenére nekik sem kell lemondaniuk a sport nyújtotta előnyökről, sőt számukra kifejezetten fontos az, hogy valamilyen testmozgást rendszeresen elvégezzenek, hogy le tudják adni a testükön lévő súlyfelesleget.

A túlsúlyos személyek számára ajánlott sportok között szerepel az úszás, a futás, a kerékpározás, illetve a sétálás is jó lehet kezdésnek. Amikor a nagy súlyfelesleg már jórészt lemegy, lehet gondolkozni dinamikusabb mozgásformák, akár csapatsportok végzésében is. Az idősek esetében is igen fontos az, hogy ne hirtelen, előzetes megfontolás nélkül válasszanak maguknak sportot.

60 esztendős kor fölött már a test izmai, inai nem olyan rugalmasak, mint korábban, ezért ez a korosztály már fokozott veszélynek van kitéve a sportsérüléseket illetően. Az idősebbek igyekezzenek monoton mozgásformát választani, vagyis olyat, amely során nem a tovább fejlődés, önmagunk legyőzése és a határaink átlépése a cél.

Sokkal inkább a jó közérzet és az egészség megőrzését szolgáló testmozgás javallott számukra. Ilyen például a kocogás, az úszás, a kerékpározás és a kirándulás is.