Minél többet stresszelünk, annál jobban elhízunk

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Újabb kutatás hozott tudományos bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy minél többet stresszelünk, annál hajlamosabbak vagyunk az elhízásra, éppen emiatt érdemes a lelki eredetű problémát már csírájában elfojtani, ha nem akarunk plusz kilókat magunkra. A szakemberek már legalább egy évtizeddel ezelőtt találtak összefüggéseket arra vonatkozólag, hogy a krónikus, rendszeres stressz, illetve az elhízás között nagyon szoros összefüggés van. 2007-ben már azt is bebizonyították a szakemberek, hogy a rendszeres szorongás olyan biokémiai folyamatokat indít be, amelynek során a probléma közvetlenül képes aktiválni a zsírsejteket.

A stressz hatására ugyanis immáron bizonyított, hogy neuropeptid Y nevű molekula szabadul fel nagy mennyiségben, ami közvetlenül hozzájárul a zsírsejtek szaporodásához, illetve méretük növekedéséhez is.

Az Egyesült Államokban jelenleg is olyan kutatások folynak, amelyek a neuropeptid Y molekula receptorait blokkolására koncentrálnak, ha ugyanis a molekula kötődését meg tudnánk akadályozni, akkor azzal elérnénk, hogy a stressz hatására ne szaladjanak fel ránk a plusz kilók.

A szakemberek egyre több sikeres kísérletet folytattak a témában néhány laboratóriumi egéren. A tesztalanyokat magas zsír- és szénhidráttartalmú étrendre fogták, de a stressz tekintetében más és más szinteket határoztak meg. Ennek megfelelően kiderült, hogy a krónikus stressznek kitett egerek sokkal több zsírt szedtek magukra, mint azok, amelyek kevesebb stresszt kaptak.

Eddig a pontig sok újdonsággal nem szolgált a kutatás, de ezt követően a szakemberek két héten keresztül blokkolták a neuropeptid Y molekula kettes receptorát, és elképesztő eredményeket kaptak. Ezt követően ugyanis azt tapasztalták, hogy ugyanolyan körülmények között a korábban hízásnak indult egerek nem híztak tovább, hanem 40 százalékot veszítettek lerakódott zsírkészletükből, sőt mi több, a máj zsírtartalma és az inzulinrezisztencia is csökkenést mutatott.

A kísérlet során megalkotott hatóanyag előnye, hogy nem csak stresszhelyzet esetén működik, hanem minden más esetben is, tehát az általános elhízást is képes orvosolni ilyen formában. A gyógyszer azonban egyelőre még tesztstádiumban van, tehát hosszú évek és kísérletek sokasága kell ahhoz, hogy az új fogyókúrás csodaszer kapcsán egyáltalán az emberi kísérletek elindulhassanak.