Mire kell figyelni, mielőtt belekezdenénk a testépítésbe?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Bármilyen tevékenységet kezd el az ember, érdemes előtte informálódni, tervezni, nehogy nagy káosz legyen a vége. Így van ez természetesen a testépítéssel is. Ebbe sem szabad csak úgy beleugrani, gondos tervezést igényel. Számos dolgot figyelembe kell venni ahhoz, hogy a célunk eléréséhez legmegfelelőbb utat ki tudjuk választani és ki tudjuk dolgozni a lépéseket.

Először is figyeljük meg az alkattípusunkat. Vannak vékony csontú, filigrán jellegű emberek, vannak vastag csontú, zömökebbek, vannak, akik hajlamosak a hízásra és vannak, akik nehezen raktároznak zsírt. Sem az edzések, sem pedig a hozzá megfelelő táplálkozás kiválasztásában nem mindegy, melyik csoportba tartozunk.

A testépítésben a kiváló fizikum azt jelenti, hogy megvan a megfelelő izomtömeg,  izomszimmetria, szálkásság, erezettség.  Az izomtömeg a vázizomzat méretét jelenti, ami kezdetben mindenkinél más, de kitartó, több évnyi, megfelelő súlyzós edzéssel nagyon nagyra növelhető.

A szimmetria a különböző testrészek általános körvonala, mely fejleszthető ugyan kis mértékben, de leginkább az ember csontrendszerétől az izmok tapadási helyétől függ. A szálkásság csak alacsony testzsírszázalék mellett látható, amit kőkemény testépítő edzés mellett aerob edzéssel is támogatni kell.

Az izomsűrűség is fontos, ez akkor a megfelelő, ha valaki alacsony testzsírszázalék mellett nagy izomtömeggel rendelkezik.

Mindezek mellett számos fontos dolog van még, amit figyelembe kell venni az edzések megkezdése előtt és el kell tervezni:

  • Mérjük fel egészségünket, fizikai állóképességünket, erőnket. Egy orvosi vizsgálat a lehető legjobb megoldás.
  • Kezdjünk egy kis felkészítéssel, ami azt jelenti, hogy az alapgyakorlatok, mint fekvőtámasz, felülés, lebegőülés, tolódzkodás, húzódzkodás, guggolás terén legyünk toppon és némi futással vagy kerékpározással, esetleg úszással az állóképességünket is fejlesszük.
  • Tervezzük el, hol, mikor, mennyit és hogyan fogunk edzeni, ehhez készítsünk egy jól követhető tervet, amihez tartjuk is magunkat. Fontos, hogy legyen reális!
  • Szerezzük be a megfelelő, kényelmes ruházatot. Ajánlott két váltás, hiszen a higiénia éppen olyan fontos, mint az edzés.
  • Fejlesszük a légzésünket és folyamatosan figyeljünk oda rá, mert a majdani kemény edzések során a nem megfelelő légzés hatalmas vérnyomás-emelkedést idézhet elő és ájulás következik be.
  • Kezdjünk el ráállni egy számunkra megfelelő étrendre. Olyan étrendet tervezzünk, amit be is tudunk tartani. Az étkezések pontos idejét is tervezzük meg.