Mire ügyelj óvodás korú gyermeked étkezésével kapcsolatban?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sok szülő szembesül azzal a ténnyel, hogy a korábban jól evő gyermeke, óvodás korában válogatni kezd. A gyermek elutasíthatja a húst, nem eszi meg a főzeléked, de még az is megeshet, hogy a korábban kedvelt gyümölcsöket vagy zöldségeket sem fogyasztja el szívesen. A szülő ekkor kétségbe esik, nem tudja mit rontott el, netán arra gondol, hogy a gyermek beteg lett. Ez azonban nem így van! A Te gyermeked is elkezdett válogatni az utóbbi időben, és félsz, hogy így nem jut elegendő vitaminhoz és tápanyaghoz a szervezete?

Akkor mindenképpen olvass tovább, mert eláruljuk, hogy mi állhat a „válogatás” hátterében, és azt is elmondjuk, hogy mit tehetsz a probléma elhárítása érdekében! A gyermekek óvodába kerülés előtt, otthon azt eszik, amit a szülők. Szívesen fogyasztja az ismert ételeket, ha azt látja a gyermek, hogy a szülők is ugyanazokat a fogásokat eszik.

Igen ám, de óvodába kerülve a gyermek már nem csak a szülőkkel étkezik együtt, hanem más gyerekekkel is. A gyermekek pedig, szeretik egymást utánozni. Amennyiben a gyermeked azt látja az oviban, hogy Pistike nem eszi meg a répát, és ennek még hangot is ad egy „Fúj répa, nem szeretem!” felkiáltással, akkor könnyen lehet, hogy a Te gyermeked is így reagál arra, ha legközelebb répát lát.

Ugyanez a helyzet a különböző ételekkel, gyümölcsökkel is, hiszen, ha egy, netán több gyermek nem hajlandó megenni ezeket az ételeket az oviban, azt a Te gyermeked is követendő példának fogja tartani. De mit tehetsz ez ellen? Fontos, hogy otthon továbbra is rendszeresen kínáld ezeket az ételeket számára, és abból a család minden tagja fogyasszon is bőségesen.

Ha a gyermek azt látja, hogy otthon a családja minden tagja szívesen és jóízűen eszi a „kritikus” ételeket, akkor nagy esély van arra, hogy a gyermek is követi majd a jó példát. Ilyenkor meg kell dicsérni a gyermeket és nyomatékosítani kell, hogy az adott étel roppant egészséges és jó, ha mindig megeszi azt.

Vannak olyan ételek is, amelyeket azonban nem azért nem fogyaszt el a gyermek, mert „nem szereti”, hanem azért, mert lusta megrágni. Bizony, egy óvodás korú gyermek lehet annyira lustácska, hogy ne akarjon hosszasan rágni.

A húst például több gyermek azért nem eszi meg, mert nincs türelme alaposan megrágni a falatokat. Amennyiben azt veszed észre, hogy a gyermeked kevés húst eszik, úgy próbáld neki kisebb darabokban felkínálni a húst, hiszen az apróbb darabokat könnyebben és gyorsabban össze tudja rágni a gyermek. Sok esetben ez megoldja a problémát!