Mit tehetsz az alvászavar ellen?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A mai rohanó világban talán nincs is olyan ember, aki egyszer, vagy többször ne tapasztalta volna meg azt, hogy milyen kellemetlen hatása van az alvászavarnak. Az éjjeli gyakori felébredés, a rémálmok, vagy a nehézkes elalvás nem csak a másnapi közérzetünkre nyomja rá a bélyegét, hanem számos egyéb káros egészségügyi következménnyel is járhat a folytonos kialvatlanság. Mi okozza az alvászavarokat és mit tehetsz ellene? Először is, nagyon fontos az, hogy elalvás előtt sohase nézz tévét, sőt még csak ne is számítógépezz. Ahhoz ugyanis, hogy éjjel maximálisan el tudj lazulni és az alvásod valóban pihentető, kielégítő lehessen, nagyon fontos az, hogy megadd a módját az elalvás előtti perceknek. Vegyél egy forró fürdőt, olvass egy jó könyvet, vagy csak tegyél be valami pihentető, ellazító, lágy zenét, amire tudsz egy kicsit relaxálni.

Ez segít téged abban, hogy az éjjeli alvásod valóban minőségi és pihentető legyen. Gyakran felébredsz éjjel, netán rémálmok gyötörnek? Akkor nagyon fontos az, hogy rájöjj, mi okozhatja a problémádat. Valószínűleg valamilyen nagyobb megrázkódtatás, vagy nagyfokú stressz áll a panasz hátterében.

Amint rájöttél az okra, arra kell törekedned, hogy ezt a kiváltó gondot megszűntesd, vagy legalább azt meg kell tanulnod, hogy hogyan engedd el a bajt esténként egy kis időre, amíg ki tudod pihenni magadat. Ebben segítségedre lehet valami olya elfoglaltság, ami eltereli a figyelmedet a gondokról.

Igyál meg egy pohár vörösbort lefekvés előtt, gyújts meg egy illatos mécsest, végy egy forró fürdőt, vagy csak ülj le egy cseppet beszélgetni a barátnőddel. Ha kibeszéled magadból a gondokat, sokkal jobb lesz a közérzeted is. Ügyelj arra, hogy ne hagyd eluralkodni magadon a problémákat, fordíts nap, mint nap elegendő időt az ellazulásra, a szórakozásra és a pihenésre is.

Ne dolgozz túl sokat, amikor csak teheted, halaszd későbbre a házimunkát is. A lényeg, hogy elegendő időt tölts azzal, hogy megfelelően kipihend magadat. Amennyiben ezekre az apró dolgokra odafigyelsz, a stressz sem fog eluralkodni rajtad, nem fog folyton a problémáidon járni az eszed és így az éjjeli elalvásod is könnyedebb lehet. Megfelelő pihenés és lazítás mellett pedig, az éjjeli rémálmoktól sem kell többé rettegned.

Neked van valamilyen bevált praktikád az alvászavarok ellen? Mit teszel annak érdekében, hogy az éjjeli pihenésed zavartalanabb lehessen?