Óvatosan étkezz karácsonykor, ha szoptatod a babádat!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Azt gondolhatnánk, hogy karácsonykor az újszülöttekkel nincsen sok probléma, hiszen számukra ilyenkor még nem szükséges külön főzni. A baba szopik tovább, ahogyan előtte és elegendő csak a felnőttek számára különböző ételeket készíteni. Igen ám, de ez nem teljes mértékben igaz, ugyanis a baba majdhogynem ugyanazt „eszi”, mint az őt szoptató anyukája. Az anyatejen keresztül ugyanis, az anya menüjében szereplő ételek ugyanúgy átjutnak a babába, mintha azokat a csecsemő fogyasztotta volna el. Gondoljunk csak arra, hogy a puffasztó ételek a baba hasát is fel tudják fújni, ha azokból az anya eszik.

Ezért, szoptatás idején kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy mit eszik a szoptatós kismama, hacsak nem szeretnénk az egész karácsonyt egy síró, hasfájós baba mellett tölteni.

A hagyományos karácsonyi ételek elég zsírosak, nehezek, sok esetben puffasztóak, így jobb, ha csak keveset, mértékkel fogyasztasz belőlük. Ilyen például a töltött káposzta is, így, ha semmi esetre sem tudsz lemondani erről az ízletes ételről, akkor legalább a káposztát ne edd meg, csupán a tölteléket fogyaszd el.

Fontos, hogy ne fogyassz sok olyan ételt, ami sok tejet tartalmaz, sőt jobban teszed, ha nem eszed tele magadat tejtermékekkel sem! Ezek az ételek ugyanis, nem csak a baba emésztését zavarhatják meg, hanem a közérzetét is.

A fűszeres, olajos magvakat tartalmazó ételeket is jobb, ha elkerülöd, mert az allergiára hajlamos babáknál könnyen allergiás reakciót idézhet elő ezen ételek elfogyasztása.

Az olajos magvak, a hal és a fűszeres ételek ugyanis, a baba bélrendszerébe kerülve könnyen allergiás immunválaszt válthatnak ki, ami aztán nem csak hasfájást, hanem sokkal komolyabb problémákat is okozhat. Amennyiben a családban nem jellemző az allergiás megbetegedés, akkor sem árt óvatosnak lenni az említett ételekkel, mert egészséges családokból származó babák esetében is erős hasfájást válthatnak ki.

Bizonyára az alkohol káros hatásait már mindenki ismeri, és a szoptatós anyukáknak eszükbe sem jut elfogyasztani karácsonykor semmiféle alkoholt tartalmazó italt!

Az alkohol ugyanis, az anyatejen át a baba szervezetébe is bekerül, és ennek a veszélynek egyetlen szülő sem teheti ki a gyermekét, ezért se karácsonykor, se pedig szilveszterkor ne igyál egy csepp alkoholt sem, ha szoptatod a babádat!