Pilates terhesek számára is

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A kismamák szeretnek a terhesség ideje alatt is jól kinézni és formában tartani magukat. A terhesség után szintén minden nő szeretné visszanyerni a lapos hasát, a jó kondícióját, rugalmasságát és testi erejét. A kismamáknak kifejlesztett gyakorlatsorok folytatása erre is lehetőséget nyújt, így egészen a terhesség kezdetétől a régi forma visszanyeréséig vagy még annál is jobb forma megszerzéséig mindenre alkalmas edzéstípus.

A terhesség során tartásproblémák alakulnak ki, az ízületek, a derék, a csípő, a gerinc szörnyen megerőltető helyzetbe kerül, melynek, ha nincs megfelelően kezelve a helyzet, maradandó következményei lehetnek. A pilates a tartásjavítás egyik legjobb módszere, így még az olyan extrém helyzetekben is kíméletes, de hatékony segítséget jelent, mint a terhesség. A terhesség alatt a gerinc természetes görbülete deformálódik.

Jobb esetben ez a terhesség megszűnése után visszaáll, ám számos esetben hátfájás marad vissza, melynek hatékony ellenszere lehet, ha még a kialakulása előtt, megerősödnek a gerincfeszítő izmok és a mélyhátizmok. Ezek ugyanis, kellő erőnlét és rugalmasság kialakítása után a gerincet erősen tartják és segítenek visszaállítani az eredeti állapotába, amint lehet.

A terhes nők sokszor panaszkodnak lábfájásra, visszeresedésre, de a pilates ezen is segíthet, mivel az egész testet képes felpezsdíteni, miközben el is lazít. A speciális légző gyakorlatok nagy segítséget jelentenek az ellazulásban, melyre igen nagy szükség lesz. A pilates nem okoz semmiféle problémát a terhességben, ám csakis a kezelőorvos engedélyével szabad végezni, ahogy minden más mozgást is.

A pilates oktatónak rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy tarthasson kismama pilates órákat. Egy képzettséggel és gyakorlattal nem rendelkező oktató ráján felelőtlenség terhesen részt venni. Egyes gyakorlatok kellemetlenek lehetnek vagy akár károsak is, éppen ezért ha nem biztos, hogy az adott oktató alkalmas a feladatra, akkor inkább keressen másikat.

Az órák jellemző eszközei a BOSU párnák vagy a pilates párna, melyek terhesen is használhatók, de csakis és kizárólag a megfelelő gyakorlatok közben. A kismamáknak tartott pilates órák nagyon sokat segíthetnek a közérzet javulásában is, ami szintén jelentős szempont. A megfelelő közérzet, a rugalmasság, a mély hátizmos edzettsége és a gerinc megfelelő tartása szinte teljesen kiküszöbölheti azokat a kellemetlenségeket, amikkel egy terhes nőnek rendszerint szembe kell néznie.

Heti három alaklommal elegendő ilyen jellegű, kontrollált mozgásformát végezni. Sok esetben hasonlít a terhes tornára, hiszen lényegében erről van szó, csak kicsit komolyabban fókuszba állítva a mélyhátizmokat.