POLAR fogalomtár

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Polar fogalomtár  - Eligazodás a Polar órák számos funkciója között

Aerob (kardiovaszkuláris) erőnlét
Az aerob erőnlét, vagy más néven kardiovaszkuláris erőnlét, azt tükrözi, hogy a szív mennyi oxigént pumpál és juttat el az izmokhoz, valamint hogy az izmok mennyire hatékonyan tudják felhasználni az oxigént. Lásd még: Maximális oxigénfelvétel (VO2max).


Polar óraKép forrása: Pixabay.com


Aktív idő

Az aktív idő megmutatja, hogy mekkora az egészségre és állóképességre jótékony hatású testmozgásra szánt idő összesen. Kezdésként ajánlatos: min. 30 perc/nap.

Aktív lépések száma
Az aktív lépések az aktív idő közben keletkeznek, melyek a helyes intenzitás mellett javítják egészségét és állóképességét. Az egészségre és állóképességre jótékony hatású aktivitás szintjének számszerűsítése lehetővé teszi a napi aktivitás egyszerű célzását. Kezdésként ajánlatos: min. 7000 lépés/nap.

Aktivitási napló
Az aktivitási napló elárulja, hogy mennyi időt töltött aktívan a nap folyamán. Ily módon nyomon követheti, hogy kellőképp aktív volt-e a nap folyamán.

Aktivitási szint
Az aktivitási szint leírja hosszú távú fizikai aktivitását és a Polar Fitness Test hatásait. Az aktivitási szintek a következők: "low" (alacsony) - ha nem edz rendszeresen, "moderate" (mérsékelt) - ha rendszeresen végez rekreációs sportokat, "high" (magas) - ha intenzíven edz, hetente legalább háromszor, és ”top” (legmagasabb) - ha intenzíven edz, hetente legalább ötször.

Aktivitási trend
Az aktivitási trend eltárolja a napi aktivitását, így Ön hosszú távon is könnyedén nyomon követheti aktivitását.

Anaerobikus küszöb
Az anaerob küszöb az a fiziológiás pont az edzés során, amikor az izmok már több oxigént használnak fel, mint amennyit a test el tud hozzájuk juttatni. Ennek eredményeképpen az izmok elkezdenek több tejsavat termelni, mint amennyit a test fel tud dolgozni, így az elkezd felgyülemleni a véráramban. A tejsav eltávolításához a testből úgy kell edzenie, hogy folyamatosan tejsav által megterhelt állapotban legyen, így a teste alkalmazkodik ehhez az állapothoz.

Automatikus célzóna
A biztonságos és hatékony edzés érdekében az edzőkomputer automatikusan megállapítja a szívritmus célzóna limitjeit az életkor alapján (220 mínusz az életkor). A limiteket ütés/percben (bpm), a maximális szívritmus százalékos (%) értékében, vagy a szívritmus tartalékában (% HRR) lehet megállapítani. Lásd még: Maximális oxigénfelvétel (VO2max) és Manuális célzóna.

Automatikus kijelző görgetés
Az automatikus kijelző görgetés segítségével a kijelző automatikusan vált a különböző megjelenítési módok között, így Önnek nem kell levennie a kezét a kormányról. Az automatikus kijelző görgetés aktiválásával a kerékpározás kényelmesebbé és biztonságosabbá válik.

Automatikus körrögzítés
Ezzel a funkcióval beállíthatja az edzőkomputert, hogy a köröket az előre megadott távolság (például minden 1 km/mérföld) szerinti gyakoriságban rögzítse.

Autostart/autostop
Az Autostart/autostop funkció aktiválásával a kerékpáros komputer automatikusan elindítja ill. leállítja az edzés rögzítését, amikor Ön elkezd tekerni, vagy abbahagyja a tekerést.

Billenőkapcsoló
A kétállású billenőkapcsoló megkönnyíti az edzési adatokban történő navigációt, így nagy sebesség mellett is könnyedén vezérelheti a készüléket. A kerékpáros gyorsan és biztonságosan vezérelheti a kerékpáros komputert a kormányra szerelhető egység bal, vagy jobb oldalának megérintésével.

Célzóna
Érje el célját a megfelelő intenzitású edzés megválasztásával. Attól függően, hogy milyen Polar termékkel rendelkezik, lehetőség van a célzóna szívritmus, sebesség/tempó és iram alapján történő meghatározására.

Edzési nehézség és regenerálódás
Ez a funkció a Polar szoftverben érhető el. Ha feltölti edzési eredményeit az edzőkomputerből a polarpersonaltrainer.com címre, nyomon követheti az edzés nehézségét és a regenerálódást az edzésnaplóban. Az edzési nehézség és a regenerálódás folyamatos nyomon követésével könnyebben felismerheti saját korlátait, elkerülheti a túl- és aluledzést, és meghatározhatja az edzés intenzitását és időtartamát a napi és heti céloknak megfelelően.

Emelkedő mérés
Az emelkedő mérés elárulja az emelkedő vagy lejtő meredekségét szám formájában, segítve ezáltal Önnek a megfelelő kerékpározási mód kiválasztásában. A funkció százalékos formában és fokokban mutatja az emelkedő/lejtő meredekségét.

Emlékeztetők
Beállíthat emlékeztetőket, melyek figyelmeztetik Önt a különböző feladatokra (például, hogy igyon edzés közben), vagy edzésekre.

EnergyPointer (Energia mutató)
Az EnergyPointer egy könnyen használható funkció, amely az edzés közben elárulja, hogy az edzés inkább zsírégető edzés, vagy inkább erőnlétjavító edzés. Az EnergyPointer vizuálisan jelzi e két edzésfajta közötti középpontot - ha ez alá a pont alá megy, akkor zsírégető edzést végez, ha e fölé, akkor pedig az aerob erőnlétét javítja.

Erőnlét-alapú célzónák
Lehetőség van a célzónák edzésterv szerinti beállításához az erőnlét alapján. Ha elhagyja a beállított zónát, akkor az edzőkomputer vizuális- és hangjelzéssel figyelmeztet.

Folyamatos aktivitásmérés
A folyamatos aktivitásmérés folyamatosan rögzíti az egészsége szempontjából fontos fizikai aktivitását a nap 24 órájában, a hét 7 napján. A folyamatos aktivitásmérés mutatja az aktív időt, a kalóriákat, az aktív lépések számát és a távolságot. A folyamatos aktivitásmérő a leginkább sétához, kocogáshoz és futáshoz ideális.

Futási index
A futási index alapjául a futás közben mért szívritmus és sebesség adatok szolgálnak. Ez napi információkat ad a teljesítmény szintről (az aerob erőnlétről és futási gazdaságosságról egyaránt). Ha a futási hatékonyság javul, akkor a futási teljesítmény gazdaságossága is javul.

Grafikus célzóna indikátor
Ez a funkció grafikusan megjeleníti a kijelzőn azt a zónát, amelyben az edzés során tartózkodik, így Ön könnyebben tud a kívánt intenzitási zónában maradni.

HeartTouch
Amikor a HeartTouch funkció be van kapcsolva, akkor edzés közben a különböző edzési információk megtekinthetők a gombok megnyomása nélkül is (például, ha a kesztyű miatt a gombok használata nehézkes), mindössze közelebb kell vinni az edzőkomputert a jeladóhoz.

Heti előzmények
A heti előzményeknél a heti edzés adatok tekinthetőek meg. A hét kiválasztásával megtekintheti az adott hét edzés adatait.

HR-alapú célzónák
Meghatározhatja az edzés célzónáit a szívritmus alapján, megkönnyítve ezáltal a helyes intenzitás meghatározását. Ha elhagyja a beállított zónát, akkor az edzőkomputer vizuális- és hangjelzéssel figyelmeztet.

Idő- és távolság-alapú intervallum-időzítők
Használjon időzítőket, melyek megmondják, hogy mikor kell egy keményebb szakaszról könnyebbre váltani, és fordítva. Az időzítők idő -, vagy távolság - alapúak lehetnek.

Iram-alapú célzóna
Lehetőség van a célzónák edzésterv szerinti beállításához az iram alapján. Ha elhagyja a beállított zónát, akkor az edzőkomputer erről vizuális- és hangjelzéssel tájékoztatja Önt.

Kerékpár beállítások
Az edzőkomputerben lehetőség van 2-3 kerékpár beállításainak megadására. Amikor elkezdi az edzést, kiválaszthatja a kerékpárhoz és az adott edzéshez tartozó beállításokat.

Kerékpáros limitek
Ez a funkció akkor hasznos, ha egy bizonyos szintű intenzitást szeretne fenntartani az edzés során. Lehetőség van a felső és alsó szívritmus-limitek, az iram, a sebesség és az energia-felhasználás beállítására. Az edzőkomputer vizuális és hangjelzéssel figyelmeztet, ha a kerékpározási intenzitás a megadott tartományon kívül esik.

Kerékpározási gazdaságosság
A kerékpározási gazdaságosság a kerékpározási teljesítményt mutatja kcal/h vagy kcal/km egységben. Ezzel a funkcióval felkészülhet a kalória-felhasználásra, és biztosíthatja a szükséges mennyiségű bevitelt a hosszú edzésekhez. A funkció ezenkívül akkor is hasznos, ha össze szeretné hasonlítani és elemezni szeretné a különböző edzés- és tereptípusok által előidézett terheléseket.

Kerékpározási hatékonysági index
A kerékpározási hatékonyság abba az energiába átváltott energia-felhasználás, melyre a kerékpár hajtására van szükség. A kerékpározási hatékonyság mérése akkor veszi kezdetét, amikor a szívritmus 100 ütés/perc fölé kerül, és az edzés már legalább 1 perce tart. Ha a szívritmus 100 ütés/perc alá esik az edzés során, akkor a kerékpározási hatékonysági érték mérése leáll, egészen addig, amíg a szívritmus ismét nem kerül 100 ütés/perc fölé. Ha a kerékpározási hatékonyság javul, akkor a teljesítmény gazdaságosság is javul.

Két érték grafikus összehasonlítása
Ez a funkció lehetővé teszi két érték grafikus összehasonlítását az edzés közben. Megtekintheti például a szívritmus és a magasság összehasonlítását, így megtudhatja, hogy a magasság miként befolyásolja az edzés intenzitását.

KeyLock
A KeyLock funkció aktiválásával az edzőkomputer gombjai lezáródnak, így nem okoz gondot, ha a gombok véletlenül megnyomódnak.

Kijelző zoom
A kijelző zoom funkció lehetővé teszi a kijelzőn lévő információk felnagyítását az edzés közben.

Kódolt szívritmus-adat továbbítás
A kódolt szívritmus-adat továbbítás automatikusan lezárja szívritmus-adatait egy kóddal, és úgy küldi el azokat az edzőkomputernek. Az edzőkomputer csak az Ön jeladójáról érkező szívritmus-adatokat fogadja, így elkerülhető az interferencia más edzőkomputerekkel.

Kombinált edzési fájlok
Ez a funkció lehetővé teszi az egymás utáni edzések összekombinálását. Ha elkezd egy új edzést az előzőt követő egy órán belül, akkor lehetőség van az új és az előző edzések összekombinálására.

Legfeljebb egy ismétlés
A legfeljebb egy ismétlés (1RM) érték azt mutatja, hogy legfeljebb mekkora súlyt tud megemelni egyetlen egyszer egy adott gyakorlatban. A legfeljebb egy ismétlés a maximális erő meghatározására használható. Felhasználhatja továbbá még felső limitként is, egy adott gyakorlat kívánt terhelésének meghatározására (az 1RM százalékos formájaként).

Lépéshossz
A lépéshossz a lépések átlagos hosszúsága, ami a jobb és a bal láb földet érési pontja közti különbség. A futók a lépéshossz segítségével szabályozhatják sebességüket: minél nagyobb a lépéshossz, annál nagyobb a sebesség. A kezdők által leggyakrabban elkövetett hiba azonban a túl nagy lépéshossz megválasztása. A leghatékonyabb lépéshossz a természetes lépéshossz – ez az, ami a leginkább kényelmes számunkra.

Állítható rögzítési ráta
Beállíthatja, hogy a szívritmus, a sebesség, a hajtások száma, az energia és a magasság értékek 1, 5, 15 vagy 60 másodpercenként kerüljenek eltárolásra. A hosszabb intervallum hosszabb rögzítési időt tesz lehetővé, míg a rövidebb részletesebb adatokat biztosít. A rövidebb rögzítési ráta gyorsabban elhasználja az edzőkomputer memóriáját, cserébe viszont sokkal pontosabb elemzést tesz lehetővé a Polar szoftverrel.

Magasság
A magasságot egy atmoszférás légnyomás érzékelő méri. A magasság növekvő és csökkenő méter/láb mértékegységben kerül kijelzésre, ill. a meredekség százalékos formájában.

Manuális célzóna
Ez a funkció lehetővé teszi a célzónák tetszés szerinti meghatározását. A célzónát beállíthatja ütés/perc (bpm), a maximális szívritmus százalékos formája, vagy a szívritmus tartalék százalékos formája (HRR%) alapján.

Maximális oxigénfelvétel (VO2max)
A test maximális oxigén-felhasználási kapacitása maximális erőkifejtés esetén. Más néven aerob energia, vagy maximális oxigénfelvétel/felhasználás. Az aerob (kardiovaszkuláris) erőnlét leggyakrabban használt mértékegysége a VO2max. Az aerob erőnlét azt határozza meg, hogy mennyire jól működik a kardiovaszkuláris rendszer, és az oxigénszállítás és a test oxigén-felhasználása mennyire hatékony. Minél jobb az aerob erőnlét, annál magasabb a VO2max érték. A VO2max a test oxigén-felhasználását/-felvételét mutatja meg, amit rendszerint ml×kg-1×min-1-ban fejezünk ki.

Maximális szívritmus (HRmax)
A percenkénti szívverések (bpm) legmagasabb száma maximális fizikai erőkifejtés során. A maximális szívritmus hozzávetőleges kiszámításához vonja ki az életkorát a 220-ból. A HRmax az edzés intenzitásának meghatározásánál hasznos, mivel az intenzitási zónákat a HRmax segítségével lehet meghatározni. Egyes Polar termékek meghatározzák a maximális szívritmust a Polar Fitness Test programban. Lásd még: HRmax (Polar Fitness Test-alapú).

Maximális szívritmus (Polar Fitness Test-alapú)
Egyes Polar termékek meghatározzák a HRmax értéket a Polar Fitness Test során. Ez a HRmax érték sokkal pontosabb, mint a kor-alapú érték (220 mínusz az életkor).

Online rögzítés
Az online rögzítés funkció lehetővé teszi a szívritmus-adatok számítógépre küldését valós időben. Ily módon az edzési információkat valós időben is nyomon követheti a számítógépen.

OwnIndex
A Polar OwnIndex, melyet a Polar Fitness Test számít ki, meghatározza maximális oxigénfelvételét (VO2max). Az OwnIndex értéke rendszerint 20 - 95. Ez az érték összehasonlítható a VO2max értékkel, így kiszámítható az aerob erőnlét. Az OwnIndex-re hatással van a hosszú távú fizikai aktivitás, a szívritmus, a szívritmus változékonysága nyugalmi állapotban, a nem, a kor, a testmagasság és a testsúly. Minél magasabb az OwnIndex érték, annál jobb az aerob erőnlét.

Pedálozási index
A pedálozási index az egyetlen tekerési ciklusban kifejtett legkisebb és legnagyobb erő közti különbség. A tekerési ciklus akkor kezdődik, amikor a hajtókaron lévő mágnes elhalad az áramkör reléje előtt, és akkor ér véget, amikor a mágnes ismét áthalad a relé előtt. Az eredmény a legutóbbi tekerési ciklusok átlagából származik. A pedálozási index segít optimalizálni a tekerési technikát az erőeloszlás köríven történő mérésével, vagyis hogy a kifejtett erő mennyire egyenletesen oszlik el – minél magasabb a pedálozási index éréke, annál jobb.

Polar erőnléti edzési segéd
A Polar erőnléti edzési segéd segít optimalizálni erőnléti edzését a szívritmus figyelésével és azzal, hogy tájékoztatja Önt, hogy mikor áll készen a teste a következő szériára. Megmondja, hogy mennyit kell pihenni két széria közt annak érdekében, hogy elérje az optimális hatást. Ezenkívül lehetőség van legfeljebb három erőnléti edzésterv letöltésére az edzőkomputerre a polarpersonaltrainer.com címről.

Polar Fitness Test
A Polar Fitness Test leméri aerob erőnlétét nyugalmi helyzetben, mindössze öt perc leforgása alatt. Az eredmény, a Polar OwnIndex, segítségével kiszámíthatja a maximális oxigénfelvételt (VO2max). A Polar Fitness Test segítségével saját maga is lemérheti aerob erőnlétét, automatikusan, mindenféle erőkifejtés nélkül. Önnek mindössze az edzőkomputerére van szüksége. A Polar Fitness Test ugyanolyan pontosan határozza meg a VO2max értéket, mint bármely más maximális erőnlét mérésére szolgáló teszt. A teszt a szívritmust, a szívritmus változékonyságát nyugalmi állapotban és a személyes adatokat használja fel az érték meghatározásához.

Polar OwnCal
A Polar OwnCal kiszámítja az edzés során elégetett kalória mennyiségét. Ez a funkció lehetővé teszi az egy, illetve több edzés során elégetett kalóriák számának nyomon követését. Egyes Polar termékek ezenkívül a zsírégetési százalékot is kiszámítják ("fat%" érték a kijelzőn), mely a zsírból elégetett kalória mennyisége az edzés során, az összes elégetett kalória százalékos formájában kifejezve.

Polar OwnCode (2.4 GHz W.I.N.D.) - kódolt adatátvitel
A kódolt szívritmus-adat továbbítás automatikusan lezárja szívritmus-adatait egy kóddal, és úgy küldi el azokat az edzőkomputernek. Az edzőkomputer csak az Ön jeladójáról érkező szívritmus-adatokat fogadja. A kódolás jelentősen csökkenti a más edzőkomputerek által okozott interferenciát. A 2.4 GHz-es W.I.N.D adatátvitelt nem zavarják más elektronikus eszközök.

Polar OwnCode (5 kHz) - kódolt adatátvitel
A kódolt szívritmus-adat továbbítás automatikusan lezárja szívritmus-adatait egy kóddal, és úgy küldi el azokat az edzőkomputernek. Az edzőkomputer csak az Ön jeladójáról érkező szívritmus-adatokat fogadja. A kódolás megakadályozza a más edzőkomputerek által okozott interferenciát.

Polar OwnOptimizer
A Polar OwnOptimizer funkció egy egyszerű és megbízható teszt annak megállapítására, hogy edzése optimálisan fejleszti-e teljesítményét. Az OwnOptimizer segít Önnek optimalizálni az edzés nehézségét, így a teljesítmény javulását fogja tapasztalni, és hosszú távon az edzés nem lesz sem túl gyenge, sem túl erős. A teszt alapján megkapja személyes edzésének állapotát.

Polar OwnRelax
A Polar OwnRelax teszt egy olyan funkció, mely gyorsan és egyszerűen megmutatja, hogy teste mennyire van ellazulva. Egy öt perces relaxációs gyakorlat során a készülék megméri a szívritmust és a szívritmus változékonyságát. Az OwnRelax segít nyomon követni és fejleszteni a relaxációban töltött idejét. A napi relaxációs gyakorlatok bárhol, bármikor elvégezhetők, ülve vagy fekve, egy csöndes és nyugodt helyen.

Polar OwnZone
A Polar OwnZone® meghatározza az Ön szívritmus limitjeit az edzéseknél. A napszaktól és az időponttól függően a fizikai állapota változhat, ha például feszült vagy fáradt, vagy ha még nem regenerálódott teljesen az előző edzést követően; a Polar a szívritmus alapján meg tudja állapítani ezt az információt, és meg tudja határozni az adott pillanatban ideális edzési zónát.

Polar sport zónák
A Polar sport zónák segítségével könnyedén kiválasztható és monitorozható az edzés intenzitása, és egyszerűen tartható a sport zónák követése az edzéstervek alapján. Az edzés öt zónára oszlik a maximális szívritmus százalékos aránya alapján: nagyon könnyű (50-60% HRmax), könnyű (60-70% HRmax), közepes (70-80% HRmax), nehéz (80-90% HRmax) és maximális (90-100% HRmax).

R-R intervallumok / Online HR változékonyság
Az R-R intervallumok / Online HR változékonyság funkció a szívritmus változékonyságot méri, ami a vegetatív idegrendszer aktivitását tükrözi a szívritmus-szabályozásban. Az R-R intervallum mérésének ideális időpontja a nyugalmi állapot és az alacsony intenzitású edzés. A relaxációs ráta a fizikai regenerálódás állapotát mutatja.

R-R rögzítés
Az R-R rögzítési ráta a szívritmus intervallumokat rögzíti, ami a két szívverés között eltelt időt jelenti. Ez az információ, mint pillanatnyi percenkénti szívverés érték is megjelenik a rögzített mintákban. Ennek segítségével lehetővé válik a szívritmus változékonyságának (HRV) elemzése a ProTrainer 5 szoftverrel, 1 ms-os pontossággal.

Relaxációs ráta edzés közben
A relaxációs ráta mérése a szívritmus változékonyságán alapul, amely a vegetatív idegrendszer állapotát mutatja. A szívritmus változékonyságának mértéke erőteljesen független, és az idő múlásával csökken. A mentális stressz rendszerint növeli a szívritmust és csökkenti a relaxációs rátát.

Sebesség
A sebességet (km/h, vagy mérföld/óra) GPS-szel, footpoddal, lépésmérő szenzorral, vagy kerékpáros sebességmérő szenzorral mérjük.

Sebesség-alapú célzónák
Lehetőség van a célzónák edzésterv szerinti beállításához a sebesség alapján. Ha elhagyja a beállított zónát, akkor az edzőkomputer vizuális- és hangjelzéssel figyelmeztet.

SpeedPointer (Sebességmutató)
A SpeedPointer funkció elárulja a megadott sebesség limiteken belüli sebességét.

Stopper
A stopper olyan dolgokra használható, mint például a köridők rögzítése. Egyes termékeknél a stopper megmondja az összes edzési időt is.

Szívritmus (bpm/%max./% HRR/grafikus megjelenés)
A szívritmus azt mutatja, hogy szíve mennyire dolgozik. A szívritmus értéke kifejezhető az ütések percenkénti számában, vagy a maximális szívritmus százalékos formájában. A szívritmus ezenkívül a szívritmus tartalékának százalékos formájában is kifejezhető; ez a nyugalmi állapotban lévő szívritmus és a maximális szívritmus közti különbség (HRR = HRmax - HRnyugalmi). A Polar szoftverben, vagy az erőnléti edzés során a szívritmus megjeleníthető grafikus formájában is.

Szívritmus különbség
A szívritmus különbség edzés közben jelenik meg az edzőkomputeren. Ez azt mutatja, hogy az adott fázisban mennyire növelte vagy csökkentette a szívritmusát.

Szívritmus nyugalmi állapotban (HRnyugalmi)
A percenkénti szívverések (bpm) legalacsonyabb száma teljes nyugalmi állapotban. A HRnyugalmi érték az erőnléti szint javulásával csökken. Felnőttek esetében ez az érték rendszerint 60-80 bpm, profi sportolók esetében viszont akár 30 bpm is lehet. Ha a szívritmus értéke nyugalmi helyzetben kiemelkedően magas, akkor az a kimerültség vagy a betegség jele lehet.

Szívritmus változékonysága
A szívritmus ütésről ütésre változik. A szívritmus változékonysága (HRV) az egyes szívverések közti időeltérés, más néven R-R intervallum. A HRV-re hatással van többek közt az aerob erőnlét. Jól karbantartott szív esetén a HRV érték általában magas nyugalmi állapotban. Edzés közben minél nagyobb az edzés intenzitása, annál alacsonyabb a HRV.

Távolság
A távolság (km, mérföld) beállítására és mérésére számos különböző mód van. Az edzési távolság elárulja, hogy mekkora távolságot tett meg az edzés során. Az etap távolság elárulja, hogy mekkora távolságot tett meg a legutóbbi etap-nullázás óta. A kör távolság elárulja, hogy milyen hosszú egy kör. Az össztávolság a mérési eredmények törlése után megtett távolság mennyisége összesen. A távolságmérő az össztávolságot mutatja - ezt az értéket nem lehet törölni.

Ütem/iram
A pedálfordulatot tekerés frekvenciáját fejezi ki fordulat/percben (rpm). Ez az érték a kerékpározási hatékonyság fejlesztésének elsőszámú tényezője. Minél magasabb ez az érték, annál kisebb erőre van szükség egy-egy tekeréshez, és így javul a teljesítmény. A futási iram azt méri, hogy a jobb vagy a bal láb hányszor érinti a földet egy perc alatt. A futási iram mértékegysége lépés/perc. Ezzel a funkcióval javíthat futási iramán, így lábai rövidebb ideig fognak érintkezni a földdel. Ily módon megtalálhatja az egyensúlyt a láberő és a lábsebesség között.

Tempó
A tempó (mely min/km vagy min/mérföld értékben kerül kifejezésre) a sebességet mutatja. A tempó értékét rendszerint a futásnál használjuk. Egy céltempó beállításával megtudhatja, hogy milyen gyorsan kell futnia ahhoz, hogy megtegyen egy adott távolságot egy meghatározott időn belül.

Tempó-alapú célzónák
Lehetőség van a célzónák edzésterv szerinti beállításához a tempó alapján. Ha elhagyja a beállított zónát, akkor az edzőkomputer vizuális- és hangjelzéssel figyelmeztet.

Testreszabható kijelző
Ez a funkció lehetővé teszi az edzőkomputer kijelzőjének konfigurálását, hogy az azokat az információkat mutassa az edzés során, melyekre szüksége van. A kijelző az edzőkomputeren és a ProTrainer 5 szoftverben egyaránt beállítható.

Túledzési teszt
A túlzott mértékű kemény edzés és a megfelelő, regenerálódáshoz szükséges pihenés kihagyása túledzést eredményezhet. Ezenkívül egyéb fizikai, vagy fiziológiai hatások, például a betegség, vagy a túl sok munka, szintén hozzájárulhatnak ennek kialakulásához. A túledzési teszt meghatározza, hogy Ön edzésre alkalmas állapotban van-e, vagy inkább pihenésre van szüksége. A túledzési teszt a Polar ProTrainer 5 szoftverben található meg.

Útvonal magasságának/emelkedésének profilja
Az útvonal magasságának/emelkedésének profilja funkció lehetővé teszi az edzés magasságának részletes elemzését az edzés után a Polar ProTrainer 5 szoftverrel elvégzett analízis során. Ennek segítségével megtekintheti, hogy hol és mikor hajtott emelkedőn, lejtőn ill. sík terepen. Ha az útvonal magassági profilját összeveti olyan paraméterekkel, mint a szívritmus vagy a sebesség, akkor sokkal jobban megértheti, hogy teste hogyan reagált az egyes emelkedőkre és lejtőkre az edzés során.

Útvonaltervezés
Edzőkomputere eltárolja az edzés útvonalát a GPS-érzékelő segítségével, és így az edzés végén letöltheti az útvonal információkat a számítógépre. Az útvonalak a ProTrainer 5 szoftverben tekinthetők meg, de innen ki is lehet azokat exportálni más útvonaltervező és helymeghatározó szoftverbe, mint például a Google Earth-be.

Vezetett edzések
Hozzon létre vezetett edzéseket az idő, a szívritmus, a sebesség/iram vagy a távolság alapján, max. három idővel, vagy távolsággal, és legfeljebb három célzónával.

VO2max
Maximális oxigénfelvétel.

W.I.N.D technológia
A Polar W.I.N.D. technológia megszünteti a külső forrásokból, például elektromos felsővezetékekből eredő interferenciát, zavarmentes adatátvitelt biztosítva ezáltal. A W.I.N.D a Wireless Integrated Network Device (Vezeték nélküli, integrált hálózati eszköz) rövidítése.

ZoneLock
A ZoneLock funkció segít összegyűjteni bizonyos mértékű intenzitást. A zóna rögzítésére az edzés megkezdése előtt és közben is lehetőség van - ehhez nyomja meg a gombot akkor, amikor a kívánt zónában tartózkodik.

ZonePointer (Zóna mutató)
A ZonePointer szimbóluma azt jelzi az edzőkomputeren, hogy az előre megadott célzónán belül tartózkodik-e vagy sem. Ennek a funkciónak a segítségével elérheti a kívánt intenzitási/tempó/sebesség/iram célokat.