Pro Nutrition tömegnövelő, fehérje - Melyiket válasszam?

Publikálás: | Szerző:
 

Nagy tömeget, izmokat minden áron - Pro Nutrition táplálék kiegészítő

Klasszikus értelemben a Pro Nutrition tömegnövelők csoportjába a szénhidrátok és fehérjék különböző százalékos arányú keverékét szokás sorolni. Ez a százalékos arány a fehérjék mennyiségét tekintve 10%-tól egészen 50%- ig terjedhet, a fennmaradó 50–90%-ot pedig a szénhidrátok teszik ki. A fehérje koncentrátumok esetében a százalékos arányban és a fehérje típusában vannak különbségek.
Tápanyagok és táplálék kiegészítők...

A táplálék-kiegészítők szó hallatán általában mindenki a különböző fehérje és szénhidrát alapú turmixitalokra gondol. Mint ahogy elnevezésük is mutatja, e termékek a mindennapi táplálkozás kiegészítésére szolgálnak, tehát nagyjából azokat az alaptápanyagokat juttatják a szervezetbe, amelyeket normál, egészséges táplálékkal be kellene vinni – természetesen sokkal könnyebben emészthető formában, speciális, akár testre szabott összetételben. Mi a funkciójuk a különböző tápanyagoknak az emberi szervezetben? Röviden fogalmazva: a fehérjék az egyetlen építő alaptápanyagok, míg a szénhidrátokra (és a zsírokra) az energia biztosítása miatt van szükség.
„Ha megfelelő módon táplálkozom, naponta 3–4 alkalommal, akkor rendelkezni fogok minden energiával és építőanyaggal, amely a fejlődésemhez szükséges” – mondhatná Ön, ha nem sportolóként gondolkodna, és mindennapi munkavégzése csupán a számítógép klaviatúrájának nyomogatásából vagy autójának vezetéséből állna.
Önnek azonban ennél több kell! Ön extra teljesítményt szeretne, nagyobb erőt, kitartást, állóképességet, izmokat… és természetesen mindezt egészséges úton. A táplálék-kiegészítők előnye a természetes élelmiszerekkel szemben, hogy különlegesen válogatott tápanyagokat tartalmaznak, zsírmentes formában.
A hagyományos táplálkozási sémák nyilvánvaló korlátokat állítanak a sportolók elé. E korlátok ledöntésére a kiegészítő táplálkozás a lehetséges megoldás. Ha Ön sportoló, tekintsen úgy e kiegészítőkre, mint a „normális” élelmiszerekre, melyeket rendszeresen pótolnia kell. A táplálék-kiegészítők segítségével tudja igazán biztosítani, hogy a lehető legjobban megfelelhessen az elvárásoknak.

A szénhidrátokról…
Szénhidrátokat enni nem tartozik a hét fő bűn közé, ne féljen tehát azok fogyasztásától! Találja meg a helyes utat, hogy mit, mikor, és mennyit eszik e készítményekből.

A fehérjékről
Az emberi test lényegében fehérjéből és vízből áll. A csontok, az enzimek, a hormonok, az izmok és a vér mind-mind fehérjékből épülnek fel, az immunrendszer pl. 1,5 kg tiszta fehérjét tartalmaz. A fehérje – mint már említettem – a szervezet legfontosabb alaptápanyaga. Építőkő, melyből az élet, a teljesítmény felépül. Nélkülözhetetlen a hormonok előállításához, az immunrendszer karbantartásához, az izmok építéséhez, a sejtek regenerálásához. Különböző aminosavak kombinációi révén a szervezetben több mint 10 000 különféle fehérje található. A test minden fehérjéje 150 naponként lebomlik és újraépül.
A fehérjéket naponta, lehetőleg egyenletes elosztásban kell pótolnia, mivel hiányukra a szervezet rögtön negatív jelekkel reagál. A fehérjeszükséglet függ az edzés típusától, időtartamától, intenzitásától, stb. Míg az átlagembernek testtömeg- kilogrammonként 1 grammnyi mennyiség is elegendő, addig egy atlétánál vagy versenykerékpárosnál 1,5–2 g/testtömeg-kilogramm, testépítőknél pedig 2–2,5 g/testtömeg-kilogramm az ideális érték, amely extrém esetekben a 3 g-ot is elérheti. A különböző erősportokban – más sportágakkal összehasonlítva – lényegesen magasabb a fehérjeigény, mivel az izomnövekedés elérésének érdekében pozitív nitrogénmérlegre van szükség, tehát a szervezetet arra kell késztetni, hogy több fehérjét tartson vissza, mint amennyit felhasznál.

Maximális bevitel – koncentrált tápanyagokkal
A legnagyobb igyekezet ellenére sem lehetséges a maximális fehérjemennyiséget csupán természetes élelmiszerekkel biztosítani. Ha valaki ezzel próbálkozna, szinte egész nap enne és emésztene, szinte az evésekbe fáradna bele. Vérének jelentős része a gyomor környékére korlátozódna, esélyt sem adva az agynak és az izmoknak a koncentrálásra és az edzésmunkára. Nem is beszélve arról, hogy a természetes élelmiszerek mega-dózisaival mennyi zsírt „ajándékozna” önmagának.
Minden tévhittel ellentétben már egy kezdő sportolónak is szüksége van a fehérjék pótlására, nem csak haladó vagy versenyző társainak. Sőt, bizonyított tény, hogy nekik még magasabb a protein- igényük. Nem elegendő tehát, ha Ön a kezdetekben úgymond „természetesen” szoktatja szervezetét az erősítő-tömegnövelő edzéshez. Már a legelején fontos lenne kiválasztania az Önnek legmegfelelőbb étrend-kiegészítőt. Az akklimatizálódásra (az extrémebb fehérjebevitelre) nagyjából három hetet kell szánnia, majd ezt követően visszatérhet az átlagos, 1,5–2 g/testtömeg-kilogramm bevitelhez. Az ajánlott napi fehérjebevitel mintegy 30%-a pótolható táplálék-kiegészítőkkel, a többit tanácsos lenne „normál” élelmiszerekből biztosítania.

Alapanyagok és előnyeik
A Pro Nutrition termékek különböző típusú fehérjékből készülhetnek, melyek lehetnek tejsavó, kazein, szója vagy tojásfehérje alapú készítmények. Minden típusnak más-más a biológiai értéke és ebből kifolyólag más-más előnyökkel rendelkezik.
Az alábbiakban bemutatok néhányat ezek közül az előnyök közül a fehérjék specifikussága alapján:

  • A Pro Nutrition Whey Protein tejsavó koncentrátum (mely talán az utóbbi idők legnépszerűbb fehérje koncentrátuma) biztosítja immunrendszerének megerősödését, valamint az optimális glutamin és BCAA aminosav-szintet, mely által erősebb lesz az anabolikus (felépítő) hatás, és meggátolható a túledzettség.
  • A Pro Nutrition Iso Soy (Szója) fehérje fogyasztásával extra mennyiségű glutaminhoz juttathatja szervezetét, mellyel biztosítja az edzéshez szükséges aminosavakat, tetszés szerint felgyorsíthatja anyagcsere- folyamatait. Sőt, bizonyos kutatások bizonyították, hogy a szója fogyasztásával több típusú rákos daganat kialakulása, illetve tovább burjánzása is meggátolható.
  • A Pro Nutrition Milk & Egg tej és tojás alapú fehérje koncentrátum nemcsak magas biológiai értékű és gyorsan hasznosuló fehérjéket, hanem elnyújtott hatású, folyamatos felszívódású proteineket is tartalmaznak, melyek meggátolják az izmok katabolizmusát (leépülését), emiatt sok sportoló e készítményt fogyasztja lefekvés előtti, esti turmixként.
  • azon sportolók számára, akik nehezen tudják megoldani a megfelelő étkezéseket, vagy nem tudnak odafigyelni az összetevők helyes arányaira, igen komoly segítséget nyújthat. Ez a készítmény az egészséges étkezés arányaihoz igazodva, optimális mennyiségben tartalmaz fehérjéket és szénhidrátokat. Fehérjetartalma több összetevőből áll, a benne található szénhidrátok pedig nem csak glukózból, hanem összetett szénhidrátokból is állnak, ezzel biztosítva a folyamatos energiát. Tartalmazza a legfontosabb izomépítő aminosavakat, kreatint, emésztőenzimeket és egyéb hatóanyagokat is.


Fontos kiegészítő adalékok
Vásárlás előtt érdemes ellenőriznie a kiválasztott termék egyéb hatóanyagtartalmát, ugyanis a teljesítmény növelésében, a regeneráció felgyorsításában, az izmok még látványosabb fejlesztésében nagy segítséget nyújtnak azok a Pro Nutrition táplálék-kiegészítők, melyek kreatint, glutamint, BCAA aminosavakat, esetleg ezek kombinációját tartalmazzák.
Optimális arányú bevitel – a megfelelő időpontban
Általában az alacsony fehérjetartalmú kiegészítőket sovány, gyors anyagcseréjű embereknek, vagy abszolút kezdőknek szokták ajánlani a lehető leggyorsabb testsúlygyarapodás érdekében.
Amennyiben valaki hízásra hajlamos, vagy a szervezetébe bevitt természetes táplálék megfelelő szénhidráttartalommal bír (tehát sok rizst, burgonyát, tésztát, zöldségeket, gyümölcsöt, kenyérféléket fogyaszt), úgy tanácsos inkább 30% feletti fehérjetartalmú kiegészítőt választania.
A szénhidráttartalmú turmixitalok fogyasztása a nagyobb teljesítmény érdekében az edzés előtt egy órával mindenképpen ajánlott (kivéve, ha zsírt akar veszíteni). Edzései befejeztével azonnal bombázza meg szervezetét egy tömegnövelő (szénhidrát-fehérje) turmixszal, mivel az edzést követő két órában adódik a legjobb lehetőség a glikogénraktárak helyreállítására. Ráadásul a szervezet ebben az időszakban szinte bármekkora szénhidrátmennyiséggel meg tud birkózni a zsírlerakódás veszélye nélkül. Tekintse tehát ezt a két órát egy „fekete lyuknak”, amelyben teste minden szénhidrátot el fog tüntetni. Ha edzése késő este fejeződik be, akkor se bújjon ágyba korgó gyomorral!
Bármilyen Pro Nutrition turmixot választ, ne ijedjen meg az 50 g-os szénhidrát beviteltől sem. Amennyiben napközben tréningezik, abban az esetben a fenti adag bevitelének legalább minden harmadik órában meg kell történnie, függetlenül attól, hogy ezt természetes élelmiszerrel vagy táplálék kiegészítővel oldja-e meg. Ez az érték testsúlytól és edzésintenzitástól függően jelentősen emelkedhet. Egy nehézsúlyú testépítőnek vagy erőatlétának egy 200 g-os turmixtól sem kell megriadnia, melynek 2/3 része szénhidrát.
A több éves edzésmúlttal rendelkező, tapasztalt sportolók teste sokkal gyorsabban regenerálódik, mint kezdő társaiké. Többek között ezért szükséges a kezdők számára hosszabb pihenőidő, legfeljebb kétnaponkénti edzés és a különböző izomcsoportok váltakoztatása. Ne feledje, hogy a glikogénraktárak viszonylagos helyreállításához a szervezetnek legalább 24 órára, de erős edzést követően ennek akár 5–7-szerese van szüksége.