Rendszeresen fáj a hátad? Ez a teendőd!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Manapság igen sok ember szenved hát és derékfájástól. Ennek többnyire a mozgásszegény életmód az oka, hiszen a mai rohanó világban, nem könnyű némi mozgást is beiktatni a mindennapjainkba. A felnőtt lakosság körében emiatt, igen elterjedtté vált a hát- és derékfájás kialakulása. Te is gyakran szenvedsz hátfájástól? Akkor mindenképpen olvass tovább, mert eláruljuk, hogy mit kell tenned a panaszaid enyhítése, vagy teljes megszűntetése érdekében! Először is, nagyon fontos megjegyezned azt, hogy az akut fájdalom jelenlétekor jobb, ha semmilyen edzést, megterhelő testmozgást nem végzel. Pihentesd a hátadat, derekadat egészen addig, amíg az akut fájdalom el nem múlik.

Ezután, kíméletes módon el lehet kezdeni a hát és a has, valamint a lábak edzését is. Erre nagyon nagy szükség van annak érdekében, hogy a későbbi fájdalmak elkerülhetőek legyenek. Nem könnyű beiktatni a rendszeres sportot a mindennapokba, ám nem is lehetetlen. Nem kell nagy dolgokra gondolni, tehát nincsen arra szükség, hogy több ezer forintért bérletet vásárolj egy edzőterembe, de még csak több kilométeres futásokra sincs szükséged.

Éppen elegendő lehet az is, ha esténként, a kedvenc tévésorozatod nézése közben végzed a hát, has és láberősítő gyakorlatokat. Fontos, hogy olyan gyakorlatsort végezz, amit szakember, kifejezetten a hát- és derékfájás enyhítése céljából állított össze. Ezek a gyakorlatok ugyanis, nem csupán a korábbi hátsérülésből adódó fájdalmakat képesek enyhíteni, hanem védelmet nyújtanak a későbbi fájdalmas sérülések ellen is.

A gerinctorna rendszeres elvégzése által, akár a későbbi rokkantság esélyét is jelentősen le lehet csökkenteni, ezért nagyon fontos az, hogy szánj rá elegendő időt még abban az esetben is, ha egyébként rendkívül elfoglalt vagy! Nagyon fontos megjegyezned azt, hogy soha sem szabad megadnod magadat a fájdalomnak. Ne engedd, hogy a fájdalomtól való félelem meggátolja a testmozgásod elvégzését.

Mindig legyél éppen annyira aktív, amennyire azt a testi állapotod lehetővé teszi. A hát- és derékfájás ellen a leghatékonyabb mozgásformának a kardió edzéseket lehet tekinteni, ezért, ha van rá lehetőséged rendszeresen járj el úszni. Az úszás nagyon jót tesz a hátnak és a deréknak, emellett az ízületeket is kíméli.

Otthon pedig végez láb-, hát- és has erősítő gyakorlatokat, hiszen ezek segítségével a támasztó szövetek és az izmok is jelentősen meg tudnak erősödni. Ennek hatására pedig, a hát- és a derékfájás is ritkábban, vagy egyáltalán nem fog a későbbiekben jelentkezni! Te mit teszel a hát- és derékfájás ellen?