Súlyzókészlet kimondottan nők számára

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Súlyzókészlet alatt hagyományosan a súlyzórúdból, súlyzórúdakból és a rájuk pakolható, különböző súlyú súlyzótárcsákból áll. Régebben voltak fix súlyzók, ezek azok, amiket vicces, rajzolt képeken is látni lehet. Egy rúd, a végék egy-egy gömbbel. A mai fixsúlyos súlyzók egész máshogy néznek ki, mint azok a kezdetleges (de biztosan hatékony) eszközök. Mára a fix súlyos súlyzók leginkább a női súlyzókészletek darabjai. Van félkilós pár, egykilós pár, másfélkilós pár és így tovább. Ezeket általában különböző formatervezés után készítik el, így mindenféle kivitelben kapható. Nagy általánosságban színes, gumival bevont eszközök hogy a fogásuk sokkal kényelmesebb legyen.

Ez a utóbbi azért is fontos, mert ezeket a súlyzókészleteket direkt nők számára készítik, akik általában kardiozásra vagy szálkásításra használják őket. E két tevékenységhez pedig sok időn keresztül kell a súlyzókat markolni és mozgatni. A női súlyzókészletek (az elnevezés nem azt jelenti, hogy férfiak ne használhatnák ezeket az eszközöket) általában egy párból állnak, de számos olyan csomag is kapható, amiben a legkisebbtől egészen a sokkal nagyobb súlyokig több pár súlyzó található.

Ezek nyilván egykezes súlyzók, nem pedig fekvenyomó padra vagy Scott-padra való kétkezes darabok. A női súlyzókészletek előnye, hogy a kényelmes fogás és az általában félkilós különbségek alkalmassá teszik őket a kardiozás közbeni használtra és a terhelés fokozatos, de hatékony növelésére.

A női súlyzókészlet félkilós párja például nagyon jó plusz terhelés futás vagy elliptikus trére használata közben, ahogy a fitt ball labdán történő „ugrabugrálás” közben is hatékony kiegészítők. A nagyobb súlyokkal érdemes elkezdeni a mellizmok karbantartását, a karok izmosítását és a hátizom formálását.

A félkilós növekedés pont megfelelő arra, hogy egy alapszintet elérjünk vele. Fél kilókkal a kezdeti időkben nagyon jókat lehet előre lépni anélkül, hogy túlzott terhelésnek tennénk ki az alakuló izmokat. Nyilván annak, aki komolyabban szeretné kigyúrni magát, szüksége lesz nagyobb súlyokra is. Egy idő után már ezek az egykezes súlyzós nem elegendők, ekkor jöhetnek az unisex darabok, azaz a hagyományos súlyzókészletek, súlyzók.

A női súlyzókészletek általában trendin néznek ki. A gumírozás színes, a formatervezés érdekes és egy forma több színben is kapható, nehogy az legyen a baj, hogy például csak zöld van, az meg nem tetszik. Ezek a holmik szinte minden sporteszközöket árusító boltban, webáruházban megtalálhatók.