Súlyzókészletek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A súlyzós edzés, a testépítés legrégebbi és legalapvetőbb kellékei a súlyzók. A súlyzók ősei valószínűleg kövek, farönkök és főként vasból öntött ágyúgolyók voltak. A régi korok erőművészei ezekkel mutattak be különféle erőmutatványokat, emeléseket, dobásokat és nyilván ezekkel gyakoroltak is. Az ilyen golyókból fejlődött ki a kettlebell is. Száz évvel ezelőtt már megjelentek a hosszabb és rövidebb rudakkal összeillesztett vasgolyók az erőemberek kellékei között és a századforduló sportolói is előszeretettel használták az ilyen eszközöket, amelyek a mai napig felbukkannak eldugottabb edzőtermek, testnevelési szertárak súlyzókészletében.

A mai napig gyártanak fix tömegű kézi súlyzókat, de ezek végén a súly már henger, vagy hatszög alakú. Általában gumírozott bevonattal készülnek és nagy előnyük, hogy nem kell szerelni őket és nagyon stabilak, hiszen nincs rajtuk bilincs, ami kilazulhat, csavarmenet, ami elkophat, csavar, ami eltörhet. Kézi súlyzós gyakorlatokra ezek az ideálisak, azonban csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy több tucatnyi súlyzópárt szerezzenek be a különböző gyakorlatokhoz.

Tárolásuk is nagy helyet igényel, ezért főleg jobban felszerelt edzőtermekben találkozhatunk fix súlyú súlyzókészlettel. Gyakoribbak és sokoldalúbbak a szerelhető kézi súlyzók, ahol a jellemzően 2 kg-os súlyzórúdra tetszőleges kombinációban illeszthetőek föl a súlyzótárcsák 0,5 kg-os mérettől akár az 5 kg-os méretig. Ugyan nagyobb méretű tárcsákat is szerelhetünk rájuk, de ezekkel a rúd már nehezen lesz fogható, a gyakorlatok többsége pedig kivitelezhetetlenné válik.

Az ilyen súlyzóknál a különbség általában a tárcsák rögzítésének módjában mutatkozik meg. Egyszerű és olcsó megoldás a sima szorítógyűrű, és a csavarrögzítésű súlyzóbilincs, azonban egyik sem olyan megbízható, mint az a megoldás, amikor a súlyzórúd végeire csavarmenetet vágnak és a bilincs egy nagyméretű anyacsavar.

A hosszú, kétkezes rudakból természetesen nem gyártanak fix súlyú darabokat, a jellemzően 8-, 10-, vagy 20 kg súlyú rudakra tetszés szerint lehet felpakolni a súlyzótárcsákat 0,5-től 25 kg-os méretekben. A súlyzókészletek ezen elemeinél jóval kisebb a jelentősége a súlyzótárcsák rögzítésének, hiszen a rúddal végzett gyakorlatok esetén a rúd mindig vízszintesen van.

Bár az ideális súlyzókészlet egy nehéz és egy könnyű kétkezes rúdon és a hozzájuk tartozó tárcsák széles választékán túl valószínűleg fix tömegű kézi súlyzópárok sokaságából állna, reálisabb, ha saját használatra kezdetben beérjük egy kétkezes rúddal és két szerelhető kézi súlyzóval, valamint a hozzájuk tartozó tárcsákkal.

Akár testépítéssel, akár más erőnövelő sporttal foglalkozunk, még ha csak hobbiszinten is, jó, ha birtokunkban van egy használható súlyzókészlet, mely egy életen át jó szolgálatot tehet az otthoni edzések során.