Számolj le a tavaszi fáradtsággal!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokak legnagyobb örömére hamarosan beköszönt a tavasz. A csiripelő madarak dala, a fénylő napsütés, a levegőben szálló virágillat arra ösztönöz, hogy egyre több időt töltsünk el a szabadban. Pontosabban csak ösztönözne, ha valami rejtélyes oknál fogva nem lennénk folyton fáradtak, álmosak és ingerlékenyebbek az átlagosnál. De vajon mi is okozza az emberek 80 százalékánál a tavasszal előtörő rosszkedvet és az állandó fáradtságérzetet? Mitől ébredünk fel reggelente nehezebben és miért fáj olyan nagyon gyakran a fejünk? Vannak, akik arra gyanakodnak, hogy valamilyen betegséggel állnak szemben, ezért vérvizsgálatra vagy csak általános orvosi vizsgálatra jelentkeznek.

Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a tünetek hátterében többnyire egy olyan jelenség áll, amely teljesen természetesnek mondható. Az ok nem más, mint a tavaszi fáradtság. De mi is ez a tavaszi fáradtság és, hogyan védekezhetünk ellene? A tavaszi fáradtság okaként, elsőként érdemes megemlítenünk azt, hogy télen hajlamosabbak vagyunk nehéz, zsíros és hizlaló ételeket fogyasztani.

A hűvös időben ez teljesen normális, hiszen ekkor a zsírosabb és fűszeresebb ízek után sóvárgunk. Igen ám, de ezek az ételek igen sok salakanyagot halmoznak fel a szervezetben, ami tavaszra a már említett tüneteket produkálhatja. Tavasszal a bőr is sokkal szárazabbá és érzékenyebbé válik, aminek oka abban rejlik, hogy télen sokkal kevesebb napsütés éri a testünket, vagyis a D-vitamin március elejére valószínűleg jelentősen kiürül a testünkből.

Tavasszal igen sok a frontátvonulás felettünk, ami szintén kellemetlen testi panaszok kialakulását tudja okozni. Ilyen többek között az ízületi fájdalom, a vérnyomás ingadozás és a fejfájás is. A hosszú és hideg tél után a szervezet vitaminraktára is valószínűleg megcsappan, így ásványi anyagokra, vitaminokra és nyomelemekre is nagy szüksége van a testnek.

A test a vitamin, ásványi anyag és nyomelem hiányt az említett, kellemetlen testi tünetekkel jelzi. Éppen ezért, a tavaszi fáradtság jelentkezését nem szabad félvállról venni. Nagyon fontos, hogy intő jelként tekintsünk a tünetek megjelenésére, hiszen a testünk így jelzi számunkra azt, hogy változtatnunk kell az életmódunkon, táplálkozásunkon.

A tavaszi fáradtság megelőzhető, ha télen sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz, továbbá akkor, ha az egészséges táplálkozás minden szabályát betartod. Így a tested vitaminszükségletét nap, mint nap biztosítod, vagyis elkerülheted azt, hogy tavaszra vitamin, nyomelem, vagy ásványi anyag hiányod alakuljon ki.

Fogyassz sok folyadékot, hogy a hideg évszakban felgyűlt salakanyagot ki tudd mosni a szervezetedből. A bőséges folyadék fogyasztás segítségével elkerülheted a fejfájást és a tavaszi álmosságot is.