Szellem és sport, avagy mi kell még az izmon kívül?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A sport nem csak erőt, gyorsaságot követel meg, hanem belső, szellemi és lelki állóképességet, hozzáállást, aktuális közérzetet és a környezethez való pozitív viszonyt. A sport önmagunk kipróbálása, mely a veleszületett adottságokon kívül állhatatosságot, ambíciót is megkíván a sportolótól. A versenyszerűen sportolók, profik, és amatőrök is cél tűznek ki maguk elé. Nem kell, hogy e cél az aranyérem legyen, lehet egy lefutott táv, egy felemelt súly is. A cél, a győzelem érdekében mindent el kell követni, ha lehetőség adódik. Fontos, hogy mindent megtegyünk a siker érdekében, ami tőlünk telik, különben a lelkiismeret nem marad tiszta és a kudarc nagyon fájó.

A sportban a kezdetek nagyon fontosak, ezért a gyerekeket korán rá kell szoktatni a kemény munkára. Nem konkrét munkáról van szó, hanem arról, hogy az iskolában keményen kell tanulni a jó eredményért, sőt, ha igazán jó várat akar építeni legóból, azt sem úgy megy, hogy csak összedobáljuk a kockákat.

Mindennek az értéke a belefektetett munka. Ha egy gyerek elkezd sportolni, a testképe, önképe, önértékelése, a dolgokhoz való hozzáállása rohamosan elkezd fejlődni. Kialakul az egyén reális énképe, ami nem csak a sportban, de az életmódban, életvezetésben és magatartásban is meghozza gyümölcsét. Sajnos vannak, akik egész életükben nem rendelkeznek reális énképpel. A sport ebben nagyon sokat tud segíteni, mert itt nincs mese, amit lefutotta az övé, amit felemelt, azzal elbír.

A kívánt teljesítmény elérését ugyanúgy befolyásolják belső, emberi dolgok, mint ahogy azokat befolyásolja a sport. Melyek ezek?

A sportteljesítmény pszichikus feltételei, a személyiség, motiváció, a belső irányítás képessége, tárgyi és személyi környezet, az edző és sportoló viszonya, verseny esetén a nézőközönség szerepe, hazai pálya pszichés hatásai. Ezeken kívül a sportági alkalmasságtól, a mozgáskoordináció problémáitól éppúgy függ a teljesítmény, mint bármi mástól.

Vannak ezen kívül még az érzékszervi funkciók, melyek szintén nagymértékben befolyásolják a kívánt, eredmény elérését. A kézbiztonság az egyik ilyen, azaz a kéz nyugalma. Ezen kívül ütem – és ritmusérzék is szükséges, melynek fontosságát egy egyszerű futásnál is észre lehet venni.

Az elrugaszkodási erő a következő fontos tényező, mely például a rajtnál lehet buktató vagy a siker kulcsa, de a futballnál folyamatosan szükség van gyors elrugaszkodásokra a manőverezések miatt. Fontos még az állóképesség (fejleszthető) és a lélekjelenlét. A lélekjelenlétet gyerekkorban a legkönnyebb alakítani, mely nem csak a sport területén lesz hasznos.